Google-ova nedavna nadogradnja algoritma nazvana "Mayday" od strane webmaster-a, dobio je mnogo pritužbi a mnogi tvrde da on ozbiljno utjeće na njihov ranking i potencijalnu zaradu.

Matt Cutts iz Google tvrdi da je Mayday dizajniran da isproba i uoči kvalitet signala na stranicama koje bi bile dobre za korisnike. Istaknuo je kako za update nije odgovoran njegov Webspam tim već je to produkt opće kvalitete pretraživanja te da ljudske intervencije nisu uključene već da je strogo algoritamski.

Cutts kaže kako automatski generirane stranice imaju tendenciju da budu najviše pogođene Mayday. Njegov savjet za pogođene webmastere je u osnovi poboljšaju kvalitet. Stvari koje nisu dostupne nigdje drugdje od velikog su značaja za ranking kao i stvari koje nisu duplicirane ili loše kvalitete. Cutts također navodi da ne bi trebali da se fokusirate samo na tražilice.

Ovi savjeti nisu zadovoljili sve webmaster-e koji su dali svoje komentare a neki od njih su:
"U vezi sa padom prometa na Google, vidio sam odgovarajući pad klikova sa moje stranice na druge stranice. Dakle, ovo je stvarno, i ne znam kako da se borim s tim." "Svaki put kada urade neko poboljšanje nešto drugo se dogodi." "Ne zaboraviti prvo pravila SEO: Uvjek se nešto mijenja. Dakle, Google je napravio promjenu, koja nije prva. Uradite osnove stvari i imat ćete dugoročnu strategiju podložnu promjenama."