Google je pokrenuo jednostavnu ali vrlo korisnu aplikaciju za računalo, GoogleCL, alat komandne linije (command-line)  koji dopušta korisniku da napravi sve, od upload-ovanja foldera za Picasu do dodavanja napomena u Google kalendar.

Google CL je Python aplikacija koja poziva Google Data API putem komandne linije. Sučelje komandne linije (CLI) je sučelje gdje korisnik može reći računalu da obavi određene zadatake upisivanjem naredbe. Komandnu liniju ste vjerojatno vidjeli prije, najvjerojatnije preko sučelja MS-DOS. CLI je suprotnost (GUI) koji je poznat kao grafičko korisničko sučelje bazirano na radu sa mišem koji svi mi danas koristimo.

google-cl-640

Googleri iz Street View momčadi stvorili su zahtjev za vlastite potrebe ali su sada dopustili da GoogleCL vidi kompletna javnost. GoogleCL prihvaća naredbe za Google Calendar, Google Docs, Google Contacts, Picasa, YouTube i Blogger.

Evo primjera naredbe: 

$ google calendar add “Social Media Day SF Party at 7pm”

Google je osigurao popis oglednih skripti za početak koji možete da vidite na http://code.google.com/p/googlecl/wiki/ExampleScripts, ali sasvim je sigurno da će se ta lista znatno proširiti tjekom vremena.