Office Web Apps, kako je program nazvan, je siromašnija verzije svog desktop kolege, koja dozvoljava pregledanje dokumenata, deljenje i osnovne alate za uređivanje. Potrošači dobijaju slobodan pristup alatima zajedno sa 25GB skladišnog prostora kao deo Windows Live a firme takođe mogu hostovati sopstvenu verziju Web Apps koristeći najnoviju verziju SharePoint. Za korištenje browser verzije je neophodna aktivna Internet veza.

Sledeće nedelje Office 2010 će biti dostupan za potrošaće. Office 2010 + SkyDrive + Office Web Apps će vam pružiti najbolje iskustvo PC računara, telefona i pretraživača. U međuvremenu, ako živite u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi ili Irskoj, možete otići na Office.live.com već danas i početi editovati Word, PowerPoint, Excel i OneNote dokumenata u vašem web pretraživaču i deliti ih sa vašim prijateljima,

kaže Jason Moor iz Microsoft-a.

Pokretanje Office Web Apps dolazi iz razloga što Google smatra da firme jednostavno treba da preskoče ovu verziju Office-a i samo dodaju Google Docs kao dodatak svojoj staroj verziji Office-a.

Microsoft web aplikacije su dizajnirane da rade na Mac, Windows PC i Linux računarima pomoću Firefox, Internet Explorer ili Safari (iako Google Chrome i drugi pregledači isto rade dobro). Besplatne potrošačke verzije su dizajnirani tako da podržavaju oglase, ali Microsoft kaže da u doglednoj budućnosti očekuje da prikazuje oglase koji podstiču ljude da kupuju punu verziju Office-a.

Microsoft je takođe ugradio Web Apps u novu verziju Hotmail-a i stvorio Docs.com koji omogućava deljenje Office dokumenata preko Facebook-a.

8551.Word_5F00_thumb_5F00_1443688F