Kada je Apple došao ispred Microsoft-a po tržišnoj vrijednosti, Steve Ballmer je rekao:

Ja sam još uvijek zadovoljan što je 94 od 100 kupaca izabere Windows PC.

To je istina, ali ako se vratimo korak unatrag i pogledamo širu sliku svega, Microsoft ima samo 70% udjela u dva najvažnija računalna uređaja, smartphone i PC. Ako pogledamo procjene prodaje smartphone i PC za 2011 godinu vidimo da će Microsoft imati samo 50% udjela.

Zašto se kombiniraju smartphone sa PC? Zato što smartphone operativni sustav kao što je iPhone OS i Android pokreću novu generaciju računala poput Tablet iPad.

IPad je sljedeća generacija računala, prema Steve Ballmer-u. Danas na D8 Steve Ballmer je rekao da je iPad je isti kao i PC samo što ima drugačiji oblik od onoga što smo viđali.

Ballmer kao da gleda scenarij u kojem Microsoft više nije tvrtka koju kupci izaberu 94 od 100 puta kada su u potrazi za novim računalom.

(Naravno, Windows licence za računala su još uvijek znatno financijski vrijednije za Microsoft nego sve ostalo, uključujući smartfone. Ali treba imati na umu da smartphone tržište raste znatno brže nego PC tržište.)

  • Apple je imao 2,9% PC tržišta u svijetu. Linux i Microsoft su imali negdje oko 95% PC tržišta.
  • 2010 godine, Microsoft ima 94% PC tržišta, ali samo 6,5% udjela na tržištu mobilnih, prema Gartner-u. Ako gledamo zajedno PC i smartphone tržište onda Microsoft ima samo 70% udjela na tom tržištu.
  • Za 2011 godinu, RBC procjenjuje da će smartphone isporuke biti jednake isporukama PC, 400 milijuna svaka. Uz pretpostavku da će Microsoft i dalje imati 94% PC tržišta, i prodavati samo 30 milijuna smartphone, procjene su da će onda Microsoft imati samo 50% tržišta smartphone i PC-ja.

chart-of-the-day-pc-market-share-microsoft