google-chrome-os Google-ov potpredsednik za upravljanje proizvodima Sundar Pichai je najavio da će Chrome OS biti objavljen ove jeseni. Chrome OS je izgrađen na Ubuntu Linux distribuciji ali koristi potpuno prilagođeni korisnički interfejs baziran na Google Chrome web pretrživač.

Saopštenje je došlo na Computex konferenciji u Tajpeju, gde su proizvođači hardvera prezentovali mnoštvo novih Tablet i netbook proizvoda. Pichai je navodno rekao da Google radi na prvom Chrome OS uređaju koji treba da se pojavi na tržištu.

Mi radimo na uređaju koji bi se trebao pojaviti ove jeseni. Očekujemo milione korisnika prvog dana,

rekao je Pichai.

Google Chrome web pretraživač je nedavno lansirao svoju beta nalepnicu na Linux, sa izdavanjem Chroma 5, prve zvanične stabilne verzije koja je podržana na Windows, Linux i Mac OS X. Bogate funkcije pretraživača i odlične performanse čine dobar izbor za netbook, tržište na kojem je Chrome OS sigurno postigao cilj.

Veliko je pitanje je da li će Chrome OS biti spreman za Tablet kada bude lansiran ove godine. Postojeći Android Tablet prototipovi imaju mnogo grube ivice i izgleda da sugerišu da Google-ov telefonski operativni sistem nije dobar izbor za veći oblik Tablet-a. Moguće je da će Google ohrabriti proizvođače hardvera da koriste Chrome OS umesto Android na Tablet uređajima, a već smo videli neke dokaze da Google i njegov partneri rade na ARM i Tegra 2 podršci za platformu.

Koncept operativnog sistema baziranog na pretraživaču je intrigantan, ali i dalje postoje izazovi koje treba prevazići. Tokom nedavne Google I/O konferencije, kompanija je najavila planove za web aplikaciju prodavnice koja će olakšati korisnicima da pronađu i kupe pristup web softveru. Prodavnica će biti integrisana sa Chrome OS koji omogućava korisnicima da "instalira" pokretanje web aplikacije na novoj kartici ekrana. Google je takođe razvio "Cloud štampanje" sistem, tako da će korisnici biti u mogućnosti da štampaju preko Interneta sa Chrome OS uređaja.

Kao i druge platform bazirane na Linux-u i Chrome OS će biti besplatan, omogućavajući proizvođačima hardvera da izbegnu troškove licenciranja.

Google Chrome OS izlazi na megdan Microsoft-u ove jeseni, biće vrlo interesantno pratiti buduća dešavanja na tržištu operativnih sisteme.