Ask.com menja pravac i pokušavaju da preusmeri svoju strategiju pretrage puno bliže socijalnom iskustvu, uključujući i poboljšanu ponudu pitanja-odgovor.

Beta verzija Ask.com dolazi sa novim interfejsom i dizajniran je da obezbedi više semantički doživljaj pretraživanja. To uključuje i Q&A proizvod koji vuče iz 500 miliona indeksiranih pitanja i odgovora i upita odgovarajuće, za Ask.com korisnike, odgovore na pitanja.

Za razliku od tradicionalnih engine-a, Ask.com je uvek bio centriran oko serviranja relevantnih odgovora u vidu linkova na upite u formi pitanja. Nova verzija sajta je namenjena da pruži prave odgovore, za razliku od samih linkova, i uvede elemenate zajednice koja pruža ljudske odgovore na subjektivna i složena pitanja.

Beta ponuda je proizvod sa četiri nove funkcije, potpuni redizajn izgleda sa fokusom na označavanje aktuelnih pitanja zajednice, semantička pretragu sa odgovorima prikazanim na stranici, ogromna Q&A baze podataka i element zajednice koji je usmeren na članove koji daju odgovor na pitanja na osnovu svoje oblasti ekspertize. Kasnije se reflektuje Aardvark formula za pronalaženje odgovora na pitanja korisnika, a pokreće se kada korisnici kliknu na dugme "Pitajte zajednicu" koje se nalazi na desnoj strani stranice sa rezultatima.

ask-question

Ask.com trenutno može da računa na samo 2% tržišta pretrage u SAD, što je jednako 184,518,000 ukupne pretrage za jun 2010 godine, navodi se u Nielsen podacima. Menjanje pravca i strategije pretrage ima smisla za kompaniju ali stiče se dojam da se možda malo i zakasnilo sa ovim zaokretom.

U 2010 godini smo videli tradicionalni Q&A model sajta kako doživljava uspeh sa Aardvark, koji je sada u vlasništvu kompanije Google, sa Quora i anonimnim pristupom korisnik-korisnik Q&A koji Formspring pruža. Čak i Facebook učestvuje u Q&A trendu sa funkcijom koja je već u fazi testiranja.

Evolucija naše tehnologije, brz rast društvenog web-a i promene u ponašanju potrošača kada se radi o pretrazi, stavlja Ask na čelo onoga što verujemo da će biti Q&A kategorija vredna više milijardi dolara,

navodi predsednik Scott Garell.

ask.com_