logo Ako je neko sumnjao u istinitost da su Yahoo Japan i Yahoo iz SAD-a dva različita svijeta onda bi ga vijest da je Yahoo Japan potpisao ugovor sa Google-om, a ne sa Microsoft-om, o korištenju sistema za pretragu, definitivno trebala da uvjeri u to.

Posao je potvrđen od strane Google Japan. Daniel Alegre, potpredsjednik Google operacija Asia-Pacifik i Japana, izjavio je da će Yahoo Japan koristiti Google rezultate pretrage i Google tehnologiju za opskrbu prateće pretrage oglasa. Sa ovakvim partnerstvima, prihodi od pretraživanja oglasa dijele se između web sajta i tvrtke koja opskrbljuje oglase, u ovom slučaju to su Yahoo Japan i Google.

Ovaj dogovor je veliki udarac za Microsoft, koji je godinama radio kako bi mogao da parira Google-u. Yahoo je integrisao Microsoft Bing tražilicu koja treba da obezbjedi rezultate pretraživanja, ali očito da Microsoft nije mogao uvjeriti Yahoo Japan da postupi identično.

Yahoo je ulagač u Yahoo Japan ali nije jedini, SoftBank drži veći udio pa iz tog razloga Yahoo Japan svoje odluke ne mora da usklađuje sa Yahoo-ovim.