91578v2-max-250x250 MadBid, brzo rastući "pay-to-bid" aukcijski sajt je osigurao 4 miliuna funti financiranja od strane Atomico Ventures. Pokrenut 2008 godine MadBid je jedan od mnogih "pay-to-bid" aukcijski sajtova koji su se pojavili u posljednjih nekoliko godina zajedno sa Swoopo. Direktor Juha Koski kaže da će investicija Atomico-a biti utrošena na tehnologiju i širenje na prostor Europe. Mattias Ljungman iz Atomico-a se pridružio odboru.

MadBid tvrdi da je stekao milijun korisnika od pokretanja i navodi da su kupci privučeni brendiranim proizvodima koje mogu da kupe sa mogućnošću uštede i do 80%. To dovodi ljude do licitiranja a sajt zarađuje svoj novac od klijenata koji nisu uspješni sa tim ponudama, nešto poput kockarnica.

U stvari neki stručnjaci za kockanje poput profesora Mark Griffiths sa Nottingham Trent sveučilišta, nazvali su "penny aukcije" jako sličnim lotu i pozvali sa da se i na sličan način i reguliše. Međutim Komisija za Kockanje nije donijela odluku o tom pitanju a sam Koski inzistira da na tome da je "penny aukcija" igra vještine. MadBid u svojoj obrani navodi da su mnogi "penny aukcijski" sajtovi registrovani u inozemstvu, u zemljama poput Malte, i da ne dostavljaju ono što obećavaju.

Kako sve to funkcionira? Nove stavke sajt aukcije često se nude za djelić njihove maloprodajne cijene a ponuđači plaćaju i do 1,50 funtu za svaku ponudu. Za razliku od eBay-a, gdje možete licitirati besplatno, ovde korisnici moraju platiti između 40 penija i 1,50 funte za ponudu. Ponuda vremenom automatski raste za 1 peni a neki ljudi, naravno, ponovljaju svoje ponude. Posljednja osoba koja je licitirala dobiva stavku, ma koliko vrijedila nakon sati praćenja.

MadBid navodi da je generirao više od 2.5 milliuna funti u prvoj godini rada, prodao je proizvode u vrijednosti većoj od 5 milliuna funti i ostvario je 80.000 aukcija. Predviđa se da će promet premašiti cifru od 20 miliuna funti do kraja 2012 godine.

Osnivač Atomico-a Niklas Zennström, poznat kao suosnivač Skype-a, kaže da MadBid "omogućuje najvještijima nevjerojatno dobre pogodbe".

Sjedište ovog aukcijskog sajta je u Velikoj Britaniji i ima 22 zaposlenika.