Aza Raskin šef korisničkog doživljaja Mozilla Labs jedinice u, u petak je predstavio novi projekt pod nazivom "Tab Candy", koji obećava da će dramatično promeniti način na koji korisnici upravljaju otvoranjem kartica browser-a.

Tab Candy nije ekstenzija, nova funkcija koju Raskin i ekipa planiraju da grade u budućnosti za najnoviju verziju Firefox browser-a u suštini kreira radni prostor poput desktop-a za korisnike kako bi mogli da odvoje i organizuju otvorene kartice u grupe. Kada su otvorene, ove grupe se ponašaju kao sopstvena instanca browser-a. Dakle, recimo da ste grupisali zajedno 5 od 50 otvorenih kartica, zatim otvorite tu grupu preko Tab Candy, tada bi videli samo tih 5 u vašem browser-u, ne i ostalih 45. Onda bi mogli skakati napred i nazad između glavnog grupisanja i ostalih podgrupa i sve to bez da moraju ostati otvareni brojni Firefox prozori.

Raskin navodi da ovaj nivo organizovanja znatno olakšava upravljanje otvoranjem kartica na uređajima sa manjim ekranom kao što je kod Netbook-a. Isti koncept se može primeniti i na Mozilla mobile browser, gde je ekran još manji.

Koncept je još uvek u razvoju i dostupan je samo u eksperimentalnoj verziju Firefox-a, koje je Raskin učinio dostupnim za hrabre alfa testere. Raskin navodi i da još mnogo više funkcija treba uskoro da se pojavi uključujući i pretragu, clusters koji se mogu postaviti kao privatne sesije kao i javno i privatno deljenje kartica grupa. Osim toga, Raskin predviđa mešanje u Firefox ekstenzije kako bi dodao dodatnu korisnost za Tab Candy karticu clusters-a, kao i implementaciju funkcije memorije za čuvanje koja će dugo neupotrebljene kartice staviti u stanje hibernacije, tako da ne koriste resurse. Raskin detaljnije opisuje neke od ovih pojmova u demo videu: