4003v5-max-150x150 Urednik Time Magazine Josh Quittner i director AOL-a Tim Armstrong razgovarali su jučer na Fortune Brainstorm Tech konferenciji u Aspenu. Većina razgovora je bila usmjerena na AOL-ovu strategiju u bućnosti. Ono što je interesovalo sve prisutne jeste kakvi su AOL-ovi planovi vezani za pretraživanje. Njihov dugoročni posao sa Google-om istječe u prosincu a kako se moglo čuti i Microsoft i Google su zainteresirani za AOL-ov promet pretraživanja.

Zašto? Zato što je AOL četvrta najveća američka tražilice, ali imaju samo 2,5% udjela na tržištu.

Ako bi Microsoft mogao dodati AOL-ovo pretraživanje, onda bi bio tu negdje sa Yahoo-om koji ima nešto iznad 30%. Veći udio na tržištu pretraživanja donosi više oglašivača a više oglašivača znači robusniji sustav ponude. Što znači da će Microsoft učiniti sve za tih, njemu jako bitnih 2,5%.

Ali to nije sve. AOL-ovi posjetitelji imaju tendenciju da kliknu na oglase pretrage više nego dvostruko u poređenju sa ljudima koji koriste na Google tražilicu. Tako da 2,5% udjela na tržištu je zapravo više poput 6% na tržištu oglašavanja.

Google je platio AOL-u više od 600 milijuna dolara godišnje za pretraživanje tijekom posljednjih nekoliko godina. Uz odgovarajuću količinu pregovaračkih poluga, ta broja bi se mogla dramatično povećati. Armstrong kaže da se više od dvije kompanije natječu za njihov promet pretraživanja, što vjerojatno znači da se i Yahoo nekako našao u svemu. Ali jedini pravi konkurenti su, prema navodima ljudi upoznatih u situaciju, Microsoft i Google.

Obje kompanije žele ovaj posao sa AOL-om. Ponude su toliko visoko da jedna osoba upoznata s pregovorima u šali navodi da je možda jeftinije kupiti sam AOL, negova trenutna tržišna vrijednost je samo 2,25 milijarde dolara.