Okta-Picture Davno prije nego što je postao dio snažnog ulagačkog dvojca koji stoji iza ulagačkog fonda Andreessen Horowitz, Ben Horowitz je bio su-osnivač i direktor Opsware (ranije poznate kao Loudcloud) pionira u Cloud Computing-u (Opsware je na kraju prodana HP-u 2007 godine za 1,6 milijardi dolara). On se smatra stručnjakom za Cloud tako da je njegova prva investicija u Cloud Computing startup nešto na šta treba obratiti pozornost.

Okta, koja je dobila 750.000 dolara investicija iz Andreessen Horowitz prošle jeseni, je aplikacija za upravljanje Cloud uslugama. Okta-na platforma omogućava tvrtkama da imaju kontrolu nad svojim korisnicima, aplikacijama i podacima kako u Cloud-u tako i iza firewall-a.

Startup je osnovao Todd McKinnon, bivši podpredsjednik Inženjeringa u najuspješnijoj Cloud tvrtki do sada, Salesforce.

Okta ima za cilj rješavanje problema kako tvrtke upravljaju svojim aplikacija koje se nalaze u Cloud-u. Kada krenu u Cloud, IT administratori se suočavaju sa izazovom osiguranja i kontrole korisnika i pristupa, pojednostavljivanje usvajanja i skaliranja ovih aplikacija, a u isto vrijeme biti siguran da su optimizirane aplikacije u Cloud-u. Kako Horowitz kaže:

Okta-in početni proizvod ima za cilj da riješi problem Cloud identiteta . Sviđa mi se problem, jer se veoma razlikuju u Cloud-u nego što je on-premis a za nove tvrtke, različito je jednako dobro.

No, Horowitz dodaje da su tržišne mogućnosti ogromne jer on očekuje da tržište Cloud identiteta postane tržište Cloud upravljanja. S obzirom da ta dva trenutna tržišta kombiniraju između 10 milijardi dolara i 20 milijari dolara (ovisno o tome što se računa), objedinjeno tržište će biti jako veliko.

Andreessen Horowitz su investirali u nekoliko visokoprofilni startup-a orjentisanih na potrošaće, kao što su Foursquare i Zynga, tako da svakako treba istaknuti da tvrtka ove reputacije investira u Cloud