steve_jobs-260x1901 Da li Apple čini dovoljno kako bi se približio Kineskim kupcima?

Još nije prišao ni blizu dovoljnog. To je odgovor koji ćete da dobijete ako pitate kompaniju Lenovo.

Prema pisanju Financial Times, osnivač Lenovo Liu Chuanzhi je izjavio: 

Lenovo je srećno što Steve Jobs ima tako loš temperament i što ga nije briga za Kinu. Da Apple ulaže isti napor za kineske potrošače kao što to radimo mi, kompanija Lenovo bi bila u velikim problemima.

Pomalo je čudno da predsednik jedne kompanije govori o konkurenciji na takav način. Vrlo brzo je portparol Lenovo-a izašao sa izjavom koja je trebala da popravi primedbe koje su bile izrečene rekavši da je do njih došlo u jednom "opuštenom" trenutku tokom večernjeg intervjua. Ali da li je Chuanzhi upravu?

Istina je da je iPhone-u bilo potrebno nekoliko godina da dospe do Kine (iako se telefon proizvodi tamo), i Apple ima samo nekoliko prodavnica u Kini a prva je otvorena 2008 godine. Osim toga, mnogo toga Apple ima da ponudi u okviru svoje marke, mada u odnosu na cene svojih proizvoda Apple gubi skoru svaku prednost u odnosu na cene konkurenata pogotovo na kineskom tržištu koje je poznato po mnoštvu klonova.

Ipak, kada vaši konkurenti tvrde da propuštate priliku da preuzmete deo tržišta od njih, to bi svakako moglo da znači da je vreme da se nešto preduzme. Apple nije direktno odgovorio na ove primedbe već je umesto toga ukazao na otvaranje svoje nove prodavnice u Shanghai, a u planu je još 25 maloprodajnih objekata u zemlji do kraja naredne godine.

Polako ali sigurno Apple širi svoj domet u Aziji, u drugom kvartalu 2010 godine finansijski izveštaj pokazuje Apple-ovo povećanje prihoda od 184% u zadnjih godinu dana za azijsko-pacifički region. Ako Apple-ovi prihodi u Aziji nastave i dalje da rastu ovim tempom, ljudi iz Lenovo bi mogli da požale zbog ovih primedbi iznesenih na račun Apple-a.