elasticinventory Iz perspektive publike, mogućnost da ugradite video na drugim sajtovima je ono što širi njihovu gledanost i čini ih viralnim a iz perspektive oglašavanja, većina toga video je web ekvivalent mrtvom vazduhu.

Niko ne prodaje Embedded video jer niko ne zna gde on ide,

kaže izvršni direktor Magnify.net, Steve Rosenbaum.

On je zaslužan za rešenje ovog problema, novi proizvod video oglašavanja on naziva Elastic Inventory.

Magnify nudi video agregacijsku platformu, video sekciju srednjih web izdavača, kao što su New York Magazine, Bicycling i The Week. Magnify omogućava ovim izdavačima da otpreme svoj video i pomešaju ga sa videima koji dolaze sa više od 20 video sajtova širom weba, poput YouTube, Metacafe i Dailymotion. Problem je što ovi izdavači ne mogu ubaciti oglase na ove video snimke.

Ali sada je Magnify počeo da sklapa poslove sa velikim video sharing sajtovima, počev od Metacafe, kako bi omogućili izdavači koji koriste Magnify da unesu svoje oglase u ugrađeni (embedded) video. Magnify pregovara oko oglasnog inventara prodaje preko svoje mreže, što omogućava izdavačima da kupe video oglase za naprimer 5 dolara CPM (cenu za hiljadu prikaza), a prodaju ga za 15 ili 20 dolara CPM.

Ovaj proizvod se zove Elastic Inventory jer izdavači ne moraju da se obavežu na kupovinu bilo kojeg oglasnog video prostora prije nego ga prodaju. Ako ga ne prodaju, oni mogu da nastave da prikazuju video ali bez reklama.

Mišljenje je da su oglašavači spremni da plate i veću CPM. Oni ne brinu da li je to korisnički generisan video sve dok je pouzdan i proveren, a upravo je to ono što urednici na ovim Magnify sajtovima rade. Oni kupuju poznatu publiku koja posećuje ove izdavače i kontroliše kontekst u kojem se prikazuju ova videa.

Steve Rosenbaum želi da poveća ponudu Elastic Inventory na svim velikim video sharing sajtovima. Dailymotion je verovatno sledeći, ali sumnjam da će YouTube ikada pristati na dogovor jer bi izgubio kontrolu na tržištu video oglasa.

Magnify izdavači sada imaju veliki ekonomski podsticaj da izaberu video sa drugih sharing sajtova