azure Tokom svoje godišnje Worldwide Partner konferencije, Microsoft je predstavio Windows Azure platformu, kompanijinu Cloud servis platformu za primenu u korisničkim i provajderskim datacentrima.

Kompanija razmišlja i o partnerstvu sa nekim od velikih imena poput Dell, eBay, HP i Fujitsu. U svom obraćanja direktor Microsoft-a Steve Ballmer je istakao ključnu ulogu koju će partneri igrati na putu transformacije IT industrije ka Cloud Computing-u, navodeći da je to "tačka promene u tehnološkoj istoriji".

Nova Windows Azure platforma uređaja, koja se već primenjuje u fazama, kombinuje Windows Azure i Microsoft SQL Azure sa Microsoft-ovim navedenim hardverom, omogućavajući na-zahtev IT kapacitet i bržu isporuku novih aplikacija kroz Cloud. Velike kompanije i servis provajderi primenom uređaja u svojim datacentrima mogu dodirnuti Cloud usluge koje Microsoft nudi danas, zadržavajući fizičku kontrolu nad lokacijom, regulatornom usklađenosti i podacima.

Bob Muglia, predsednik Server i Tools Business u Microsoft-u, takođe je obelodanio neke nove detalje u vezi sa Microsoft-ovim projektom pod kodnim imenom "Dallas", koji je informativni servis koji pokreće Windows Azure platforma koja omogućava programerima i radnicima pristup informacijama premium skupova podataka treće strane i Web servisa.

Muglia je najavio Release Candidate of the System Center Virtual Machine Manager Self Service Portal 2.0, kao  i Microsoft Management and Virtualization Solution Incentive i Private Cloud Deployment Kit, koji nudi finansijske nagrade i uputstva partnerima za izgradnju virtualizacije i privatnih Cloud rešenja.

Konačno, Tami Reller, korporativni potpredsednik i glavni finansijski službenik za Windows poslovanje, objavio je beta izdanje Windows 7 Service Pack 1 i Windows Server 2008 R2 sa Service Pack 1, kao i drugu javnu betu Windows Intune, koi koristi Windows Cloud servise i Windows 7 za upravljanje i obezbeđenje sigurnosti računara.