Twitter neće koristi sistem baze podataka Cassandra za skladištenje tweet-ova nego će ga koristiti za analizu u realnom vremenu. Već duže vreme se verovalo da će analiza biti dio Twitter-ove strategije monetarizacije ali sve do pre dva dana to je bila samo ideja koja ima potencijal. 

Ryan King iz Twitter-a navodi:

Naši analitički, operacijski i infrastrukturni timovi rade na sistemu koji koristi Cassandra-u za analitiku u realnom vremenu, za internu i eksternu upotrebu. Ovo jeste promena u strategiji. Nastavićemo da koristimo postojeći Mysql za skladištenje podataka jer verujemo da još nije došlo vreme da učinimo veliku migraciju na nove tehnologije,

Međutim, najveća vest jeste pomak Twitter-a sa prvobitne pozicije da Cassandra-u koristi za skladištenje tweet-ova.

Kako kažu malo bolji poznavaoci prilika, naravno da nije pravo vreme za migracije, jer se Twitter suočava sa prometom koji nije video nikada pre (delimično zahvaljujući Svetskom Nogometnom Prvenstvu koji se se srećom po Twitter završava u nedelju) i koji mu pravi ogromne tehničke probleme.

Cassandra je open source Apache projekat za stvaranje "visoko skalabilne druge generacije distribuiranih baza podataka". Sistem će i dalje biti ključni deo mnogih novijih velikih Twitter projekata, kao što su baze podataka za geolociranje, za podatke koji se koriste za tweet-ove i trendove kao i već pomenutu analitiku.

Mi ulažemo u Cassandra-u svaki dan jer očekujemo da će još dugo vremena biti sa nama i naše korišćenje sistema će samo da raste,

zakljućuje Ryan King.