facebook-logo Facebook je kupio još jednu malu firmu. Ovaj put se radi o Chai Labs, startup koji pomaže drugim kompanijama da izgrade web stranice prilagođene za pretragu i fokusirane na određene teme.

Chai Labs je osnovao bivši Google AdSense operativac Gokul Rajaram a njegov savetodavni odbor i investitore čine Andreessen Horovic, Marc Andreessen iz Andreessen Horowitz, predsednik odbora LinkedIn Reid Hoffman i Google Ventures partner Joe Kraus, koji je ranije bio izvršni direktor firme JotSpot. Na kompanijinom web sajtu se tvrdi da NBC Local, Associated Content i the Travel Ad Network spadaju među njene klijente.

Postoji mnogo firmi koje se bave web izdavaštvom ali Chai Labs je specijalizovana za tehnologiju semantičkog pretraživanja koja je kako kompanija tvrdi vrlo laka za potrošače ili urednički sadržaj da pronađu informacije u određenoj oblasti poput putničkih ili lokalnih vesti. Ostaje da se vidi kako Facebook planira da iskoristi stručnost koju dobija sa ovom uslugom, jer društveni sajt za umrežavanje sada radi gotovo sve.

U nedavne Facebook akvizicije spadaju servis za deljenje fotografija DiwyShot, servis za lokalnu preporuku NextStop i Sharegrove, platforma za razmenu sadržaja i poruka u realnom vremenu.