pile_of_gold Kupnja i prodaja zlata na tržištu roba je doba stara praksa koja je vremenom od mnogih napravila milijunaše. Zapravo, zlatom se trguje od pamtivjeka i ono nikada nije izgubilo sjaj niti vrijednost. U trgovini sa zlatom, metod djelovanja je prilično jednostavan, kupuje se kada je cijena niska a prodaje se kada je cijena visoka. Ali jeste li znali da zlato jednako blista ne samo u stvarnom svijetu nego i u virtualnom svijetu? Da, dobro vidite, ne samo da ljudi zarađuju novac trgujući zlatom na robnom tržištu nego zarađuju i trgovanjem virtualnim zlatom.

Ironično je da baš kao što cijena zlata utječe na ekonomiju stvarnog svijeta cijena virtualnog zlata utječe i na ekonomiju virtualnog svijeta. Jedan od razloga za popularnost MMORPG World of Warcraft je njihov spektakularni svijet uvjerenja i fantazija povezanih sa virtualnim gospodarstvom. Roba se prodaje i kupuje po utvrđenim cijenama a plaća se u obliku valute od strane likova u igri. Ova se roba tada može koristiti za podizanje razine lika u igri i za pobjedu nad drugim likovima i računalno generiranim protivnicima. U World of Warcraft oblik valute je zlato. Sa milijunima registriranih igrača širom svijeta značaj iskopavanja zlata može biti veoma unosna opcija jer većina igrača je u konstantnoj potrazi za zlatom sa kojim može da kupi oružje i sl.

Model djelovanja je vrlo jednostavan, možete dobiti zlato ubijajući čudovišta ili stjecanjem vrijednih predmete, ovo morate konstantno ponavljati da biste dobili zlato.

Kada igrač stekne zlato, može ga koristiti za kupnju oružja i bolje opreme ili ga može prodati po nekoj cijeni drugim igračima. E, stvar ovde postaje kontroverzna jer mnogi igrači su spremni da plate pravim novcem za virtualno zlato.

Distributer igre Blizzard, može učiniti jako malo kako bi aktivnije nadgledao iskopavanje zlata iz razloga jer je ogroman broj igrača u odnosu na mali broj sudaca i voditelja igre i gotovo je nemoguće boriti se protiv takvih aktivnosti. No budući da je stvaran novac uključen u ovakve transakcije većina World of Warcraft pokrovitelja priznaje da će ovo djelovanje, poput iskopavanja, prodaje i kupovine zlata ubiti duh igre. Ako je igrač uhvaćen u kupovini ili prodaji zlata može mu se desiti da mu čak njihov račun bude otkazan. No, s obzirom na privlačnost novca, igrači se i dalje upuštaju u trgovinu zlatom u potpunošću upoznati sa rizikom korištenja više korisničkih računa za prebacivanje između njih.

Gaming zajednica ima vlastitu strategiju za rješavanje problema trgovine zlatom, oni jednostavno ubiju sumljivog trgovca zlatom, naravno u virtualnom svijetu!

Što se tiče strategije trgovanja zlatom u World of Warcraft, trebat će vam barem dva lika da to učinite. Možete to učiniti sa samo jednim likom ali je mnogo brže ako koristite dva. Stvorite jedan lik te ga pokrenite preko svoje frakcije u glavni grad gdje su smještene aukcijske kuće. Zatim napravite svoj drugi lik te ga podignite na višu razinu što brže možete kako bi izašli iz početne zone i došli u mogućnost da izaberete profesiju.

Sada odaberite rudarstvo i skupljanje bilja kao svoju profesiju. Te dvije profesije će vam pružiti najbrži novac za vašeg lika iz aukcijske kuće. Nakon što dođete na dovoljno visoku razinu da možete izabrati profesiju izgaberite ove dvije i zaboraviti na prelaske nivoa, ubijanja bića itd. Zamisao je da se sada bavite samo rudarstvom i skupljanjem ljekovitog bilja i sve treba da šaljete liku koji je u aukcijskoj kući i koji će sve to pretvoriti u zlato.

Tajna trgovine zlatom leži u tome da budete drugačiji od ostalih. Više od 99% igrača zarađuju zlato na jadan način, jer oni jednostavno prate svoje vršnjake i loš savjet bez dodatnog istraživanja. 1% to radi na sasvim drugačiji način, drže mnogo zlata i naravno ne žele da bilo kome govore o tome. Ako vidite neku strategiju koju većina prati, preporučujem vam da vi to ne radite već da osmislite potpuno različitu i da je testirate. Nakon što otkrijete odgovarajuću strategiju, koristite ju, a naravno možete i da je prodate drugima za novac.

Ipak, trgovati zlatom možete uz pomoć jednog lika ili više likova. Bilo kako bilo do zlata možete doći na nekoliko načina, naprimjer, možete ga kupiti kada mu je cijena niska, kao u robnoj trgovini u stvarnom svijetu. Zlatom ne smijete trgovati direktno, tako da ćete morati preuzeti Auctioneer sa auctioneeraddon.com, otvorite i spremite datoteku u WoW direktorij, tada ga dodajte na WoW i posjetite aukcijsku kuću gdje ćete vidjeti mnoge stvari. Vi bi trebali tražiti predmete sa: min pct less = 50, kategoriju ograničenje = trgovačke robe, maksimalno vrijeme koje je ostalo = veoma dugo i minimalna kakvoća = neobična. Stavka sa visokim pct brojem podrazumijeva cijenu za koju možete kupiti ovu stvar a zatim je ponovno ponuditi na prodaju kako bi dobili prosječnu otkupnu cijenu kojom ćete zaraditi nešto zlata u tom procesu.

Drugi način je da potražite WoW područnu kartu online koja daju detaljan vizualni prikaz rudarske žile. Na ovaj način ćete naravno morati ubijati čudovišta i skupljati sve vrijedne stvari koje bi se mogle prodati za zlato.