facebookplaces-225-1 Facebook je upravo predstavio Places, dugo očekivanu funkciju koja donosi funkcionalnost zasnovanu na lokaciji na najpopularniju društvenu mrežu u svetu.

Bilo da ste programer koji ima dobre ideje, firma sa zanimljivim planom marketinga vezanim za lokaciju ili obični Facebook korisnik koji želi da se koristi sa Places, postoji nekoliko detalja koje bi trebali imati na umu pre nego što počnete da koristite Places. Ova funkcija je fascinantna ali još uvek ima svoja ograničenja.

Evo par stvari koje morate da znate o Places.

Pre svega, vi ili vaš Facebook prijatelj u grupi trebate da imate smartphone. Ako nemate iPhone, moraćete da koristite Facebook touch mobil sajt na browser-u koji podržava HTML 5 i geolociranje.

Kompanija planira da lansira i Android i BlackBerry verziju Places, ali još uvek nisu objavili konkretan datum kada bi trebali da se pojave u javnost.

Da biste koristili Places, idite na karticu Places na iPhone aplikaciji ili na touch.facebook.com. Prvo ćete biti upitani da li je Facebook-u dozvoljeno da zna vašu lokaciju. Kada kliknete na dugme "dozvoli", uči ćete u Places inerfejs. Odatle možete da delite svoju lokaciju sa prijateljima, saznate gde su vaši prijatelji (naravno ako koriste Places), a isto tako možete otkriti i nova mesta koja se nalaze u vašoj blizini.

Možete dodati nova mesta, pogledati mesta koja već postoje i označiti ljude koji su sa vama. Ako ste čekirate za grupu, prvo označite vaše prijatelje pre nego što se čekirate.