Picture-120 Offline gledanje videa je češće društveno iskustvo gde se prijatelji i porodica okupljaju oko televizora i zajednički gledaju omiljeni film. Sa druge strane online gledanje na laptop-u ili smartphone-u je veoma usamljen doživljaj. Pokušaji da doživljaj online gledanja bude što društvenije nisu ništa novo, ali platforma za monetarizaciju videa Invideous je možda na pragu revolucionarnog rešenja koje se zove "social playhead".

Instalira se kao plugin za većinu popularnih video hosting platformi, na isti način na koji redovni video playhead omogućava gledaocima da vide u kom trenutku videa se nalaze, social playhead korisnicima omogućava da vide ko još gleda video i konkretno, u kojem trenutku se oni nalaze. Korisnici zatim mogu da iniciraju razgovor tako što će kliknuti na avatar osobe prikazan u okviru playhead-a na rollover-u koji pokreće Invideous-ov sopstveni video chat klijent. Kao što možete da vidite na slici ispod.

invideous-social-video

Naravno, socijalni modul je povezan sa Facebook-om i Twitter-om takođe, tako da možete lako da delite link i komentar u vezi sa videom koji gledate. Iako kompanija tvrdi da social plugin radi sa većinom vodećih video playera, njegov "social playhead" je dostupan kao jednostavan za instalirati na gotovo svaki sajt koji trenutno prikazuje videa.

Invideous priznaje da njena nova društvena ponuda nije tako potencijalna za zarađivanje novca kao njena pay-per-view platforma, koja je besplatna za izdavače, ali pošto obe funkcionalnosti dolaze u paketu, to bi mogao da bude veliki marketinški alat koji bi doneo vrednost na duže staze.