free_seo_tools_paid_seo_too Brušenje vaših SEO veština napreduje s obzirom na sve savete i trikove koje možete pročitati i ovde i na Internetu. To naravno, zahteva vreme, strpljenje, testiranje i mnogo istraživanja.

Nažalost, postoji mnogo pokretnih delova, uključujući personalizaciju rezultata pretrage na osnovu prethodnog ponašanja pretrage, lokalizacija, jezik, iskustva korisnika i niz drugih potencijalnih faktora za rangiranje. Srećom, postoji na desetine alata koji mogu da vam pomognu u tome, postoje besplatni, freemium, oni koje plaćate, pa čak postoje i oni alati koji “ne koštaju vas ništa”.

Najbolji Besplatni SEO Alati

  • Bing Webmaster Tools – Bilo bi glupo ne obraćati pažnju na promet sa Bing-a kada se meri efikasnost SEO kampanje, pogotovo sada kada savez Bing/Yahoo predstavlja oko 30 procenata tržišta pretrage. Bing Webmaster Tools pruža informacije koje se odnose na performanse sadržaja: pregled sadržaja, indeksiranje i promet. Nažalost, Bing Webmaster Tools još uvek ne pruža toliko informacija koliko pruža Google Webmaster Tool.
  • Xenu Link Sleuth – Ovaj alat “spiders” vaš web sajt u potrazi za linkovima i osigurava da su oni validni, izvršni (kada ukazuju na fajlove) i da su prijateljski orjentisani prema pretraživačima (ako preusmeravaju).
  • Yahoo Web Analitics – veoma prilagodljivo analitičko web rešenje koje se može porediti sa Omniture Sitecatalyst (da, skoro da je toliko moćan a besplatan). Jedini loša strana mu je da ne možete uvek početi odmah, morate da znate nekoga ko je član Yahoo Consultant Network.

Google Alati Koji Su “Bez Ikakvih Troškova Za Vas”

Google Webmaster Tools tim koristi izraz “obezbeđen bez ikakvih troškova za vas” kao suptilan podsetnik da iako su ovi alati zaista besplatni za korišćenje, oni ne dolaze bez troškova. Google je uložio dosta vremena i novca u razvoj alata koji pomažu korisnicima da iskoriste najbolje što mogu svoju pretragu, promet, reklamiranje i korisničko iskustvo sajta.

  • Google Webmaster Tool – definitivno alat koji omogućava webmasterima da odgovore na mnoga Google pitanja vezana za indeksiranje pretrage, istraživanje vidljivosti ključnih reči (impresije, klikovi, CTR, prosečna pozicija, pozicija distribucije), popularnost artikala na Google-ovim stranicama rezultata pretrage i ukupne brzine sajta.
  • Google External Keyword Tool – External (spoljni) znači dostupan izvan Google AdWords, ovaj alat nudi neprocenjive informacije istraživanja ključnih reči kao što su prosek konkurencije, globalna mesečna pretrage, lokalno mesečno pretraživanje i lokalna pretraga aktuelnosti.
  • Google Analytics – Ubedljivo najmoćnija alatka koja će vam ikada trebati da bi povećali povrat vaših ulaganja. Mislite o Google Analytics, kao o prirodnom nastavku Google Webmaster Tools, dve polovine istog novčića, na kraju krajeva novčić ćete staviti u svoj džep.
  • Google Trends – Jednostavno rečeno, ova alatka obezbeđuje kako se predstavljaju najpopularnije teme i upiti pretrage i pomaže objasniti kontekst tih termina korišćenjem segmentacije sadržaja (vesti, blog, ueb rezultati, itd).
  • Google Trends for Websites – Alat jednostavan za korišćenje koji može da profiliše procene prometa za skoro svaki sajt kao i da obezbedi region posetioca kao i termine pretrage koje koriste posetioci.
  • Google Insights for Search – znatno bolji alat od Google External Keyword Tool, za istraživanje ključnih reči jer pruža dubinu (označenu) aktuelnost, kategorizaciju, lokalizaciju (regionalni interes) i još mnogo toga a sve u sofisticiranom interaktivnom interfejsu.
  • Google Instant/Google Suggest – Neki tvrde da će Google Instant promeniti pravila angažmana za SEO, dok drugi kažu da je Google Suggest prisutan već neko vreme i da već obezbeđuje vrednost kreatorima inteligentnog sadržaja. Ako Google nije vaš prvi izbor za istraživanje ključnih reči, koji uz to ima konkurentni sadržaj ideja, onda bi trebao da bude.

Toolbars i Browser Plug-ins

U principu, svi alati u ovoj kategoriji su od velike pomoći SEO stručnjacima odlučnim da otkriju osnovne detalje koji stoje iza uspešnog kreiranog sadržaja, link building-a i korisničkog iskustva. Bilo da se radi o pomoći u optimizaciji postojećeg sadržaja ili obrnutom inženjeringu konkurentnog sadržaja.

  • SEO Book.com SEO Toolbar – Sveobuhvatna traka sa alatkama za Mozilla Firefox koja uključuje linkove segmentiranih informacija , konkurentnu inteligentnu metriku (Compete, Alexa, Quantcast, Google Trends for Websites), alate za poređenje sajtova, pa čak i funkcije koje se ne odnose na SEO kao što je RSS čitač.
  • SEO Quake – Pradeda SEO browser plugin-ova, glavna “moram imati” funkcija ovog alata je izuzetno snažan parametar koji utiče na SEO uspeh.
  • SEO Site Tools for Chrome – Nazvan “SEO alat sa kojim možete da se prebacite na Google Chrome”, brzo je postao omiljen u SEO zajednici zbog velikih mogućnosti koje pruža. Od standardnih merenja koja utiču na SEO uspeh do efekata na Google Analytics, Google Webmaster Tools, Google SERP, Yahoo SERP i Bing SERP, ovo je trenutna najbolji plug-in koji se nudi.

Najbolji “Freemium” SEO Alati

  • Open Site Explorer – moćan alat kreiran od strane SEOmoz.org koji meri i upoređuje popularnost linkova na sajtu, najbolje stranice u sklopu domena i distribuciju anchor teksta. Iako besplatna verzija ne ograničava broj rezultata (1000 linkova je mnogo), ipak ograničava neke metrike u izveštaju. Pretplata se kreće od 79 dolara mesečno pa na više.
  • mozBar – Još jedan popularan SEO toolbar (traka sa alatkama), takođe iz SEOmoz.org. Besplatna verzija ovog alata pruža veliki broj auto-loading merenja, kao što su autoritet stranice, broj ulaznih linkova, kao i ruta autoriteta domena za stranice koje posećujete. “Show Nofollows” dugme ističe linkove koje ne sledite a preklapate se sa njima. Pretplate sa kojom otključavate dodatnu metriku, plus i kod nekoliko drugih alata SEOmoz.org, počinje od 99 dolara mesečno.
  • Majestic-SEO – Slično kao i Open Site Explorer, ovaj alat nudi sveobuhvatne backlink informacije sa više od 2,4 triliona jedinstvenih URL-ova. Alatka je besplatna za isprobavanje ali link za backlink-ove (spoljne povratne veze) po vrstata zahteva besplatnu registraciju. Pretplata na detaljne izveštaje je po razumnoj ceni i počine od oko 15 dolara mesečno.

Najbolji Plaćeni SEO Alati

  • BuzzStream Link Building – automatizovan alat za istraživanje ključnih reči i upravljanje odnosima link building-a lakšim nego ikad.
  • SEOClarity – potpuni SEO Web Analitics paket sposoban da upravlja podacima radi i delotvornog uvida vezanog za povrat ulaganja.
  • Lotus Jump – Link building softver koji izvlači pretpostavke iz SEO, skeniranjem hiljade sajtova tražeći mogućnosti i socijal-medijsku participaciju, generator sadržaja i još mnogo toga.
  • Compete – Nudi konkurentno inteligentno izveštavanje uključujući poređenje prometa web sajtova, analizu ulaznih linkova i analizu pretrage.
  • Experian Hitwise – Napredno konkurentno inteligento izveštavanje koje uključuj poređenje prometa sajtova, sveobuhvatnu industrijsku/kategorijsku rang listu, inteligentnu pretragu, clickstream analizu (sa/ka sajtovima) i demografske informacije.