social-media-image Socijalni mediji se menjaju iz meseca u mesec. Trendovi dolaze i odlaze brže nego promene godišnjih doba. Međutim, postoji nekoliko trendove koji će se nastaviti i tokom naredne godine. Sledeća godina bi trebala da bude jako interesantna za socijalne medije u kojoj bi trebalo da dominira sledećih 7 trendova:

Grupna kupovina

Uzadnjih godinu dana ovo se zaista pokazalo efikasnim u prostoru online trgovine. Usluge poput Groupon-a su došle na scenu u velikom stilu (čak je i Microsoft na tom tržištu), a ideja je stvarno tako jednostavno da vas tera da se zapitate: “Zašto se ja nisam toga setio”. Ideja nije ništa novo, ali dajući joj krila putem aplikacija i mogućnost delenja dobre pogodbe sa prijateljima učinili su da celi sektor brzo uzleti. Očekivanja su da će se ovo i dalje širiti u narednih nekoliko godina, sa velikim igračima koji će sigurno ući u igru i pokrenuti još bolje i opširnije ponude.

Sajtovi pitanja i odgovora (Q&A)

Ovi sajtovi nisu ništa novo, odavno su prisutni na Internetu ali novi spektar društvenih funkcija i veliki broj korisnika koji je vidio postojeće sajtove sa nekim inovativnim startup-ima učinili su ovaj prostor ponovo zanimljivim. Veliki igrači poput Facebook-a počeli su da ulaze u ovaj prostor. Još jedan inovativni startup koji je podigao veliku prašinu u tech zajednici jeste Quora koja bi trebalo da izbije u prvi plan tokom naredne godinu. Kolektivno znanje je neverovatna moć a socijalni mediji ćine da se to znanje lakše širi.

Mobilni

Zaista je uzbudljivo pomisliti šta se sve može postići sa mobilnim oglašavanjem i sa svim velikim igračima uključujući Google i Apple koji pokušavaju napraviti mnogo veći prodor na ovom tržištu a prave inovacije,prema nekim očekivanjima, tek treba da dođu. Ljudi širom sveta šetaju sa svojim mobilnim uređajima u rukama tako da u osnovi možete pustiti mašti na volju i uploviti u beskrajne mogućnosti koje nudi socijal-medijska industrija.

Facebook Credits

Facebook je bio okupiran sa sistemom kredita mikro plaćanja u proteklih 6 meseci, dajući korisnicima besplatno kredite kako bi im pomogao u navikavanju na sistem, kao i sklapajući veliki posao sa Zynga koja će sada nuditi Facebook Credits kao primarni sistem plaćanja u svojim igrama. Veruje se da će Facebook Credits biti jedan od ključnih trenutaka u istoriji Facebook-a koji će ih odvesti ka IPO. Sa brendovima i kompanijama koje će da ga koristite u godinama koje dolaze Facebook bi zaista mogao da ispliva kao dominantna figura u ovom prostoru.

Brendirani sadržaj

Brendovi i firme su počeli da shvataju da je jedan od glavnih načina za angažovanje svojih kupaca i ponude vrednosti kreiranje sadržaja koji obogaćuje korisnikova social-medijska iskustva. Sa korisnicima koji su sve svesniji oglasa i dodavanjem sopstvenih filtera brendovi će morati stvoriti sadržaj koji se bavi korisnikom na smislen način i koji nudi određenu vrednost. Izgradnja sadržaja na Facebook-u i drugim društvenim sajtovima sa dodatkom videa i sa linkovanjem na svoje web stranice će biti od ključnog značaja u vremenu koje dolazi.

Monetarizacija Twitter-a

Twitter je počeo da lansira neke funkcije monetarizacije kao što su Promoted Tweets ali do sada još uvek nisu došli do velike prodaje. Očekivati je da se Twitter fokusira na svoj rast tokom iduće godine pre nego što se u velikoj meri okrene prihodu baš kao što je to uradio Facebook.

Google će biti u padu

Google je imao bombastične promocije i planove sa Wave and Buzz koji mu nisu doneli ništa. Tu je i Google Me, kome posvećuju ogromne resurse kao nikada pre a veliko je pitanje kako će sve to da izgleda kao što ostaje da se vidi kako će Google Instant da zaživi kod korisnika. Prema nekim pokazateljima, zadnjim kupovinama i sklopljenim partnerstvima, Google bi mogao da uspe u sektoru društvenih igara. Tako da prema mnogim mišljenjima, sledeća godine bi mogla da bude ponovno Google razočarenje u svetu društvenih medija.