Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Optimizacija web sajta za bolje korisničko iskustvo

sa jednim komentarom

Happiness_1 Tražilice se kreću u pravcu korisničkog iskustva koje se uglavnom ostvaruje kroz triangulaciju signala kao što su podaci krajnjeg korisnika, društveni signali i dolazni linkovi, sa ciljem točnog predviđanja i serviranja najkvalitenijeg sadržaja. Jednostavno rečeno, ako su se tražilice odličile na značajne promjene kako bi zadovoljile korisnike, pa zar i web stranice ne bi trebae da učine istu stvar?

Evo nekoliko smjernica koje podjednako treba da zadovolje i korisnike i tražilice.

Poboljšati brzinu sajta
Tko želi čekati 15 sekundi da se web stranica učita? Google shvaća sta korisnici žele tako da ima ugrađeno vrijeme učitavanja u svoj algoritam.
Znači, potrebno je da potražite direktorije koji se sporo učitavaju.

Na primjer:

  • Slikovne datoteke su prevelike (koristite Photoshop-ovu opciju “save for web” kako bi “olakšali” svoje slike).
  • JavaScript ili CSS na stranici su suvišni (premjestite ih u eksterne datoteke).

Link na eksterne sajtove
Za mnoge webmastere, povezivanje na druge web stranice je opcija koja ne postoji. Međutim, tražilice to povezivanje zapravo shvataju kao nesebičnu demonstraciju da ste usredotočeni na pomaganje korisnicima, a ne da težite da ih uvučete u neku svoju prodaju.

Izbjegavajte oglasne invazije
Mnogi imaju tendenciju da stavljaju oglase u svaki kutak i pukotinu web stranice. Onda se dogodi da ubiju korisničko iskustvo što rezultira padom njihovog prometa. Nemojte pretjerivati sa oglasima, ponudite korisnicima neki kvalitetan sadržaj a oglase koje imate uskladite sa relevantnošću sadržaja.

Smanjiti greške 404
Izbjegavajte brisanje stranice unutar vašeg web sajta. Umjesto toga, prosljedite ih preko 301 preusmjeravanjem na druge svoje stranice vašeg sajta koje imaju semantičku relevantnost.

Slučajno brisanje stranice može prouzrokovati da sajt izgubi dolazne linkove sa eksternih sajtova i ugrozi stečeni autoritet. Isto tako, loši linkovi značajno smanjuju korisničko iskustvo. Za velike sajtove, greška 404 je neizbježna, pa stoga budite spremni imajući prilagođenu 404 stranicu.

Prikažite povezani sadržaj, učinite linkove relevantnim
Wikipedija dominira tražilicama jer postavlja standard za unutarnje povezivanje. Unutarnje povezivanje koje može ponuditi izbor po dubini je fantastičan način da se zadovolji potreba za sadržajem a uz to zadržavate korisnike na svojim stranicama.

Raspored
Pravilan raspored lako može biti artikal sam po sebi, ali evo samo nekoliko ključnih točaka:

  • Držite sadržaja iznad “poklopca”.
  • Nemojte dopustiti da logo dominira stranicom.
  • Napravite jasnu i uravnoteženu navigaciju.
  • Izvucite tekst iz grafike.
  • Imajte manje od 100 linkova po stranici, osim ako su iznimno organizirani.

Lokalizacija
Lokalne tvrtke često čine ključnu pogrešku ne stavljanjem svoje potpune adrese na web sajt. Ovo je veoma važna stvar za geografski ciljano rangiranje i Google Local Search. Za korisnike, ono što najviše frustrira jeste nemogućnost pronalaska mjesta poslovanja. Ugradnja Google Maps je isto tako odlična stvar za korisničko iskustvo.

Written by admin

27 Septembra, 2010 at 12:12 pm

Jedan odgovor to 'Optimizacija web sajta za bolje korisničko iskustvo'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Optimizacija web sajta za bolje korisničko iskustvo'.

  1. […] na sajtu lakim za konzumiranje i delenje. Ljudi ne koriste i ne dele sadržaj koji stvara prepreke. Poboljšanje korisničkog iskustva vam donosi mnogo koristi, i kod korisnika i kod […]

Ostavi komentar