Otkad se pojavio Google, 1998 godine, link building (izgradnja linkova) je postala važan dio pretraživanja. Linkovi su ostali ključni za uspjeh i danas.

Ovogodišnja SEO anketa je pokazala da linkovi još uvijek predstavljaju oko 67 posto onoga što vas podiže na ljestvici:

image

Google protiv Spam-a
Čim je Google-ov algoritam shvaćen, spameri su se brzo uključili u link building. Kupnja i prodaja linkova postal je popularna. U jednom trenutku se činilo da pola sajtova na webu ima kopiran Yahoo direktorij na svojim web stranicama kao podršku masivnom program razmjene linkova.

Problem sa oba ova metoda bio je taj da su imali tendenciju da razbiju Google-ov algoritam. Ovaj algoritam je bio baziran na linkovima koji su akademski citirani. Sajt koji je zaradio najviše citata je vjerojatno bio i najbolji a ne onaj koji kupuje ili razmjenjuje većinu linkova.

Kao rezultat toga, Google se počeo aktivno boriti “link spam-a”, pravći konstantan napredak protiv spamera. Danas, razne “spammy“ tehnike za dobivanje linkova sve teže dolaze do izražaja a i zahtijevaju više truda za izvršavanje. Često je lakše dobiti čist link (citat), nego varanjem dolaziti do nijh.

Link Building
Današnja link building je postao križ između staromodnog PR i poslovnog razvoja.

Link Building i Odnosi Sa Javnošću
Neki od PR vole načine gradnje linkova koji uključuju:

  • Slanje članke na socijalne stranice sa vijestima poput Digg, Reddit i Propeller.
  • Sudjelovanje u zajednicama, poput onih na Facebook-u ili Twitter-u, kako bi izgradili veliki broj sljedbenika kojima bi mogli emitirati poruke.
  • Implementacija News Feed-a i submit-ovanje na Google News.
  • Izravno traženje suradnje sa medijima.

Prve tri točke su poput klasičnog PR jer uključuju indirektni pristup, i vi ne znate odakle ćete da dobijete linkove.
Posljednja točka i jeste veliki dio PR u suštini, samo je evoluirala kao definicija mediji i sada uključuje i blogere ali to je još uvijek PR.

Link Building i Razvoj Poslovanja
Nasuprot prethodnom, ovdje su neki od načina link building-a poslovnog razvoja:

  • Dopiranje izravno do izdavača kako bi zatražili linkove.
  • Organizovanje sadržaja ili alata web stranica trećih strana u zamjenu za linkove.
  • Korištenje Facebook-a ili Twitter-a radi izravnog kontaktiranja potencijalnih link-era kao zamjena za e-mail (koji može biti filtriran kao spam).

Budući da se fokusiraju na izgradnju poslovnih odnosa, oni su kao i poslovni razvoj. Kontakti su direktni a vi ćete vjerojatno znati gdje će link biti postavljen. Vjerojatnost dobivanja ovakvih linkova poboljšana je razinom povjerenja u odnosu.

Budućnost Web Marketinga
Tijekom vremena, web marketing bi trebao izgledati kao stara škola marketinga. SEO, PPC i Socijalni Mediji će jednostavno biti drugačiji kanali za korištenje u cjelokupnom procesu marketinga. Pametne tvrtke će dobiti prednost na temelju onoga što učine sa mogućnostima koje pruža svaki od njih.