Facebook web sajt se razvio u najveću svjetsku društvenu mrežu sa preko 500 milijuna registriranih korisnika širom svijeta a taj broj brzo raste jer sajt dodaje više od 500 hiljada novih korisnika svaki dan.

Facebook-ov eksponencijalni rast u popularnosti se može pripisati tome što je sajt kao prva društvena mreža ponudio smislenije korisničko iskustvo sa naglaskom na dijeljenje onoga što korisnici zaista žele vidjeti i pročitati, umjesto spam sadržaja koji je svojevremeno pronađen na tadašnjoj najvećoj društvena mreži, MySpace, čiji je vlasnik News Corporation.

Konkurenti su podcijenili Facebook-ov potencijal rasta, prognozirajući da će njegov snažan zamah u to vrijeme, biti kratkog daha. Samo nekoliko godina kasnije, danas, Facebook je Google-ov glavni konkurent za prvo mjesto kao najveća svjetska web imovina.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, Google se pokušao bolje pozicionirati u prostoru socijalnog umrežavanja zbog intenziviranja prijetnji od suparnika kao što je Facebook ali njegova ponuda nije bila tako široko prihvaćena od strane potrošača kako je tvrtka očekivala.

Otprilike prije godinu dana, Google je pokrenuo Google Wave, real-time platform za asinkronu komunikaciju, suradnju i socijalno umrežavanje koja donosi e-mail, real-time audio i video chat i socijalno umrežavanje na jednom mjestu. Google Wave, iako prvi u svojoj vrsti, nije uspjeo da postane popularan koliko se to očekivalo. Manje od godinu dana nakon opće dostupnosti, Google je objavio početkom prošlog kolovoza da će zaustaviti razvoj Google Wave ali da namjerava da zadrži uslugu barem do kraja ove godine.

Unatoč Google-ovim marginalnim rezultatima u prostoru socijalnog umrežavanje, tvrtka je i dalje strateški vrlo dobro pozicionirana za razvoj kompletne socijalne mreže ako bude mogla ispravno integrirati neke od svojih popularnih proizvoda koji milijuni ljudi već koriste i oslanjaju se na njih svakodnevno.

I upravo sada, čini se da će Google napokon iskoristiti popularnost svojih proizvoda kako bi u prostoru socijalnog umrežavanja počeo da igra utjecajniju ulogu dodavanjem slojeva elemenata socijalnih mreža u neke od svojih svojstava, poput YouTube-a, počevši već od ovog studenog kada Google planira lansiranje nove socijalne mreže pod nazivom Google ME.

Google ME će biti najopsežnija socijalna mreža građena od strane tvrtke i zaista bi mogla postati prava zamjena za Facebook.

Google ME je drži još uvijek u tajnosti ali izvori dobro upoznati sa projektom navode da će korisnici moći centralno učitati i dijeliti sadržaj, kao i pristupati informacijama sa drugih socijalnih mreža kao što je Twitter, igrati multiplayer igre sa socijalnim elementima i stvarati grupe prijatelja sa različitim postavkama privatnosti. Isto tako, ako je omogućeno, prijatelji će biti u mogućnosti vidjeti upite za pretraživanje a rezultati pretraživanja mogu biti optimizirani na temelju prijateljevog doprinosa.

Google ME će biti integrirana sa Google-ovim ključnim proizvodima, uključujući između ostalih, Gmail, Voice i Docs.

Google će u početku ponuditi popularne igre od izdavača Zynga (Google je investirao u tvrtku), uključujući “FarmVille”, “Texas Poker” i “Mafia Wars”, od kojih su neke već dostupne na Facebook-u i mobilni uređajima poput Apple iPhone.

S obzirom da je Facebook stekao značajnu količinu podataka o korisnicima na sajtu, društvena mreža svakim danom postaje sve veća i veća prijetnja Google-u u poslovima pretrage i oglašavanja.