search-engine-optimization-seo-service Izrada popisa ključnih riječi je korak broj jedan što se tiče pretrage. Nećemo se baviti tradicionalnom taktikom istraživanja ključnih riječi, ovdje ćemo trgovcima pomoći da razumiju da li njihove web stranice mogu biti rangirane za određenu ključnu riječ.

Također je važno zapamtiti da se ključne riječi razlikuju u smislu njihove konkurentnosti. Razmislite o izgradnji što snažnijeg domena. Samo zato što stranica nije dovoljno jaka sada ne znači da neće biti u budućnosti.

Da li vaša stranica ima autoritet za rangiranje?

Budući da tražilice rangiraju domene na temelju važnosti i autoriteta, važno je da prvo razumiju vaš autoritet domena i mogućnost rangiranja za ključne riječi. To znači da se mora obaviti konkurentna analiza.

Prvo, unesite ključnu riječ u Google i za prvih pet rezultata uradite triangulaciju da biste dobili jasniju sliku o tome što se traži od uslova. Na ovo pitanje je relativno jednostavno odgovoriti a informacije potrebne za razumijevanje odgovora se lako mogu dobiti iz podataka sadržanih u:

  • Ukupan broj dolaznih linkova: Korištenjem Yahoo Site Explorer-a, pogledajte ukupan broj dolaznih linkova za svaki sajt koji se pojavljuje u prvih pet rezultata pretrage. Općenito, stranica sa najvećim brojem dolaznih linkova pojaviće se na vrhu. Kvaliteta dolaznih linkova može da varira ali ukupna kvaliteta obično se normalizira tijekom većeg uzorka. Ovaj podatak je iznimno koristan u smislu razumijevanja realne dostupnosti rangiranja. Ako stranica na vrhu liste ima 300 hiljada dolaznih linkova a vi samo 300, onda je vjerojatno vrijeme da odaberete drugu ključnu riječ.
  • Google PageRank: Godinama, webmasteri imaju precijenjen PageRank. To je često rezultat zloupotrebe mjerenja nego stvarnih performansi sajta. U ovom slučaju, to je solidan pokazatelj rangiranja vjerojatnosti. Ako se vaš site ima PR5 a konkurenti imaju PR8, vjerojatno je da nisu pokrenuli neposredno rangiranje.
  • Kvaliteta dolaznih linkova: Nisu svi linkovi isti. Dakle, kako brzo utvrditi da li su vaši linkovi jednako dobri ili bolji od konkurentskih? Yahoo Site Explorer obično rangira (iako ne savršeno) prvo najjače domene. Jednostavno otiđite na Yahoo Site Explorer i proverite veoma brzo linkove kako bi otkrili gdje počinje pad u kvaliteti domena za svaku stranicu. U Site Explorer-u ćete primijetit tačke pada kvalitete kada postoje desetine navedenih linkova sa istog domena, kada počnete dobivati Blogspot linkove i linkove za koje se ispostavi da su spamm sa drugih stranica.

Da li vaše web stranice imaju pravi tip autoriteta?

Na temelju teme, ciljeva i motivacije vaših stranica, to bi moglo biti potpuno nerealno za rangiranje ključnih riječi. To je zato što Google pokušava razumjeti namjeru korisnika na temelju vrste ključnih riječi unijetih u tražilicu.

Pogledajte nekoliko ključnih riječi i logički ih povežite sa namjerama korisnika:

  • Ključna Riječ 1: “Michael Jordan” – obično se naziva glavni pojam, ovo je ključna riječ koja bi obično bila unijeta kada netko želi naučiti nešto više o Michael Jordan-u. Sukladno tome, Google će prikazati informativne stranice koje imaju domen visokog autoriteta, pokrivaju široku raznolikost materije (ne samo Michaela Jordan), i isporučiti sadržaj višeg nivo u poređenju sa ostalim web stranicama. Ovaj primjer bi trebao pomoći u objašnjavanju zašto je Wikipedia redovito u prvih pet za skoro svaku ključnu riječ. Osim toga, Google ima tendenciju da snažno podržava “brand domene” na prvoj poziciji (u ovom slučaju, to je michaeljordan.com).
  • Ključna Riječ 2: “Michael Jordan suveniri” – u ovom primjeru, korisnikova namjera je radikalno drugačija od “Michael Jordan.” Općenito govoreći, fokus je premješten sa informacija na proizvode, što znači da će autoritet domene imati primjesu sa riječi “suveniri”, pružajući ključ specifičnoj modifikciji.

Zapamtite

Ne zaboravite postaviti sljedeća pitanja kada uključujete ključne riječi u vaš portfelje:

  • Da li imam autoritet da bi se rangirao za ovu ključnu riječ?
  • Je li moj sajt tematski relevantan?
  • Hoće li tražilice nagraditi moj web sajt (informacije, prodaja, servis, blog) sa odgovarajućim upitom?

Ovaj završeni popis ključnih riječi trebao bi vam pomoći u stvaranju formalizirane strategije pretrage koja bi trebala diktirati vrstu sadržaja potrebnog za ispunjavanje ciljeva rangiranja.