Internet-Explorer-9 Microsoft je odbacio mogućnost da će Internet Explorer 9 biti omogućen za operativni sustav Windows XP, ostavljajući milijune računala otvorenim za Mozilla i Google preglednike.

Gavin Ryan, viši direktor poslovanje i marketing IE, izjavio je da Microsoft neće staviti mogućnosti hardverskog ubrzanja IE9 u trenutnoj inačici svog preglednika, IE8 za Windows XP.

Budućnost je Windows 7 i nema povratka na sustav Windows XP. Moderne web potrebe trebaju moderan operacioni sustav,

izjavio je Gavin Ryan.

Pravljenje blokade između IE9 i Windows XP je Microsoft-ova odluku da se veže Windows 7 za preglednik putem hardverskog ubrzanja bez obzira na mogućnosti poput Jump Lists, koje čine preglednik "nevidljivim" i web stranice i aplikacije da se pokreću i izvan preglednika direktno na Windows desktop-u.

Hardversko ubrzanje dolazi sa Direct X 10, skup Windows API od Microsoft-a koji se koriste za ubrzanje PC GPU obrade koji ubrzava pregledavanja i obradu grafike i videa. Direct X 10 bio je glavni update za Direct X, koji ne radi na Windows XP.

Microsoft vezuje IE9 sa HTML5 kako bi se razlikovao od IE8, Chrome i Firefox-a, rekavši da hardversko ubrzanje pruža web "iskustva" koja nisu moguća na webu "prošlosti". Kao takav, Microsoft koristi HTML5 i hardversko ubrzanje IE9 za promicanje i privlačenje web surfera na svoju Bing tražilicu.

Vezivanje IE9 za Direct X 10, ipak, ostavlja milijune Windows XP računala otvorenim za Chrome i Firefox koji također pružaju hardversko ubrzanje, iako na nešto drugačiji način. Uoči lansiranja IE9 stanje izgleda ovako, 53 posto operativnih sustava je Windows XP, u odnosu na 22 posto koliko pripada Windows 7.