twitter-logo Dakle, nova verzija Twitter.com je tu i svi se slažu da je ovo najveća promena koja je ikada napravljena na sajtu od prvobitnog lansiranja. Ovo je definitivno unapređenje u skoro svakom pogledu i mnogima će trebati vremena za navikavanje ali i malo učenja.

U novoj verziji izdvojile su se neke suptilnije promene na Twitter-u kao na primer:

“What’s Happening?”

“What’s happening?” okvir očigledno i dalje sedi na vrhu tweet-a ali je malo uži nego što je bio ranije. Primetiti ćete da po defaultu ne postoji “Tweet” dugme. Kada kliknete na polje za unos teksta pojaviće se dugme kao i brojač karaktera i informacije o lokaciji.

Pojavljuje se Pravo Ime

Pored korisnikove Twitter ručice, takođe ćete sada moći videti i njihova prava imena u sivoj boji. To je suptilna, lepa promena, mada bi bilo lepo da postoji opcija da se ovo isključi.

Novi Načini Tweet-anja

“What’s happening?” okvir koji se nalazi na vrhu tweet stream-a nije jedina mogućnost za tweet-anje. Sada možete da pritisnete ikonicu papira/olovke u gornjem desnom uglu za novi tweet u preklapajućem polju. To vam omogućava da tweet-ujete bez gubljenja pozicije u tweet stream-u. Takođe, možete da kliknete i na slovo “n” na tastaturi kako bi se ovo preklapajuće polje otvorilo.

Flickr Podrška

Ovo je možda najinteresantnija stvar u novom Twitter-u. I dok su fotografije i video prikazi zaista lepi, možete da delite link za celi Flickr set fotografija i da vidite gomilu malih sličica u desnom oknu. Na dnu ovog okna, slideshow za slike se takođe automatski kreira.

Površina za Poruke je mnogo za Čistija

Površina za poruke, direktne poruke (ili “DM”), je sada mnogo čistija i lakša za navigaciju.

Prečice na Tastaturi “?”

Ukoliko kliknete na “?” taster na vašoj tastaturi, to će otvoriti preklapajući prozor sa svim prečicama na tastaturi koje možete da koristite na twitter.com.

Refresh “.”

Verovatno najbolja prečica na tastaturi je “.” koja osvežava vaš tweet stream.

Veće Ikone Profil Strane

Još jedan ispravljeni nedostatak. Osim što su uočljivije sve izgleda dosta preglednije.

Jasne Retweet i Favorite oznake

Zelena retweet oznaka se pojavljuje u gornjem levom uglu tweet-a koji je retweet-ovan, dok se žute zvezde pojavljuje na tweet-u koji je Favorite-ovan. Dizaj je preuzet od Twitter-a za iPhone.

Najnoviji Favoriti i Dodate Liste

Najnoviji “favorite tweet” je sada prikazan u vašem standardnom oknu na desnoj strani. Takođe, tu se nalaze i liste ste koje ste nedavno dodali.

“Tweets with links” i “Tweets near you” u Pretrazi

Sada kada pretražujete, imaćete opciju da filtrirate samo one tweet-ove sa linkovima ili samo one u neposrednoj blizini vaše lokacije. Ovo poslednje je posebno korisno ako ste u potrazi za određenom vrstom informacija.

Nove Poruke o Grešci

Zahvaljujući novoj Twitter-ovoj arhitekturi za ovu novu verziju, sada kada postoje problemi, sajt ne bi trebalo da u potpunosti padne, sada može da se desi da se jedan dio sajta ne učita. Dobar primer za ovo jeste kada tweet-u treba mnogo vremena za učitavanje na profil, videćete sažeto objašnjenje o tome šta se dešava i linkove oji vode na “Try again”, ili na Twitter Status blog.

Proširena funkcija “Who To Follow”

Twitter-ova odlična funkcija “Who To Follow” sada prikazuje četiri preporuke, a ne dve kao ranije.

Retweet Preklapajući Prozor

Kao i poruke, retweet ima novi preklapajući prozor koji ga čini vrlo jasnim da se radi o retweet poruci. Sada postoji lepo veliko plavo dugme “Yes” koje morate da kliknete kako bi potvrdili da želite da retweet-ujete.

Odredišna Stranica Tweet-a Odličnog Izgleda i sa Fotografijama

Ranije, kada tweet-ujete sliku, ona je bila samo link. Sada, zahvaljujući novoj ugradnji fotografija, one se mogu videti u desnom sidebar-u a takođe se prikazuju i na pojedinačnim tweet stranicama (ispod tweet-a) i izgledaju odlično.