smo1 Ultimativna misija tražilica je da služe najrelevantnije informacije koje mogu. No, iz perspektive pretraživanje, pojava društvenih medija je u biti proširila ono što je relevantno. Tako da se otvorila potreba za SMO, optimizacijom za socijalne medije. U biti ništa novo, maksimiziranje vidljivosti relevantnog sadržaja za one koji su u potrazi za njim.

Razumijevanje Socijalne Pretrage: Dvije Strane

Socijalna Pretraga varira u opsegu i definiciji, no većina je prepoznaje kao dodatak ili uvođenje socijalnog sadržaja u kontekstu online pretraživanja.

Jedna strana socijalne pretrage je posvećena razumijevanju ljudskih navika pretrage (online i offline) u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Razmislite o tome koliko sočna ova tema može biti da tvrtke poput Google-a, koji konstantno testira i mijenja algoritam za posluživanje najrelevantnijih rezultata pretraživanja.

Sa pretragom koja sada integrira socijalni sadržaj unutar rezultata, entuzijasti dizajna socijalne interakcije i dalje analiziraju što je to što funkcionira a što ne funkcionira za ljude koji traže informacije pod različitim okolnostima.

Izdvajaju se tri kategorije socijalne pretrage:

  • Kolektivna Socijalna Pretraga: Na primjer, Twitter Trends kao “crowdsourcing pristup” za pretragu u realnom vremenu.
  • Socijalna Pretraga Filtriranjem Prijatelja: Na primjer, Google Social Search, koji donosi rezultate koji mogu uključivati tweet, blog postove, slike, statusna ažuriranja i druge rezultate od vaših prijatelja i kontakata.
  • Kolaboracija: Na primjer, Google-ova kupovina Aardvark, omogućila je da dvije ili više osoba rade preko IM platforme za dobivanje odgovora na pitanja.

Sva tri tipa pretraživanja sadrže vrijednosti oslanjajući se na ljude (poslije Google PageRank-a) da dostave najsmislenije rezultate.

Druga strana socijalne pretrage, koja se obično više primjenjuje u marketingu, jeste jedan od “socijalnih objekata”. Socijalni objekti se mogu sastojati od Facebook unosa, YouTube video zapisa, blog postova, komentara, Flickr slika, Yelp recenzija, Scribd dokumenata i još mnogo toga.

Socijalni objekti su elementi koji pomažu u dovođenju konverzacije a mogu se sastojati od izravno indeksiranog sadržaja ili putem povezanih meta podataka (ključni riječi koje opisuju sadržaj).

Što Sve Ovo Znači?

Budućnost marketinga započinje objavljivanjem, stoga svaka tvrtka postaje medijska tvrtka. Kao što možete pretpostaviti, socijalni objekti su nova zvijezda optimizacije pretrage.

To znači primjenu neke strategije Optimizacije za Internet Pretraživače (SEO), koju ste koristili na tradicionalnim web stranica, na primjenjive socijalne objekte.

Od pametno ciljanih ključnih riječi i naslova (vaših video isječaka, slika, postova, itd.), do učinkovito korištenih ključnih riječi u komentarima i opisima Facebook profila, sve ovo vam otvara priliku da uspješno optimizirate socijalna sredstava u cilju povećanja vaše vidljivosti.