13507v1-max-250x250-1 Intel Capital je danas uložio 30 milijuna dolara u četiri tehnološke kompanije, najavljujući ulaganja u čistu tehnologiju, cloud computing i poluvodički proizvodni sektor. Ulaganja su dio nedavne Intel-ove najave da će Intel Capital investirati 200 milijuna dolara u Američki Tehnološki Fond, namijenjen za potporu ulaganja u Američke startupe. Ulaganja uključuju:

Adaptive-Computing Adaptive Computing: Koji je podigao 14 milijuna u Seriji A financiranja predvođeni Intel Capital sa Tudor Ventures i EPIC Ventures. Ovo je prvi krug financiranja za Adaptive Computing nakon devet godina profitabilnosti, navode u kompaniji. Adaptive Computing softver, Moab, pomaže tvrtkama u upravljanju složenim cloud computing okruženjima. Moab konsolidira i virtualizira resurse, dodjeljuje i upravlja aplikacija, poboljšava razinu usluga, te pomaže smanjenju operativnih troškova.

CIRANOVA-HOME Ciranovo: Daje elektronski dizajniranu softversku pomoć inženjerima za provedbu "miješavine analogno-digitalnih" integriranih krugova u naprednim poluvodičkim procesima. Softver dopušta inženjerima da integriraju napredne funkcije kao što su WiFi, Bluetooth i WiMAX u svoje čipove. Intel Capital ulaganja će se koristiti prvenstveno za širenje tvrtkine prodaje i korisničku podršku operacijama.

Joyent-Picture Joyent: Pružatelj Cloud computing rješenja koji je podigao 15 milijuna dolara u seriji B financiranja predvođeni Intel Capital, uz dodatnu podršku od postojećih investitora Greycroft Partners i novog investitora Liberty Global. To dovodi Joyent do ukupnih sredstava od 23 milijuna dolara. Joyent je prethodno podigao 7 milijuna dolara od Intel-a u studenom 2009 godine. Joyent je jak igrač u Cloud prostoru. Joyent zapravo gradi tehnologije koje pokreću cloud computing infrastrukture i koristi te tehnologije kako bi se omogućilo više javnih, privatnih i hibridnih Cloud-a trećih strana. Investicija Intel Capital-a omogućit će Joyent-u proširenje međunarodnih operacija i ulaganje u open-source Node.JS i druge tehnologije u tvrtkinoj osnovnoj PaaS Cloud ponudi.

Nexant Nexant: Razvija inteligentni mrežni softver i rješenja čiste energije koja unaprijeđuju elektroenergetske mreže i alternativne energetske tehnologije i usluge. Tvrtkin energetski softver i usluge koje koriste Fortune 500 tvrtke, prijenos i distribucijski sustavni operatori, kemijske i naftne kompanije, financijske institucije, vladine agencije i razvojne banke. Iako nije jasno koliko je Intel uložio u Nexant, tvrtka je podigla u srpnju ukupno 32,5 milijuna dolara financiranja. Sa povećanjem utrošene energije u data centre diljem svijeta, Intel Capital investicije će se koristiti za proširenje Nexant softvera i usluga u IT i data centrima.

Ranije ove godine, Intel je uložio 15 milijuna dolara u web stranicu Caring.com, SmartZip analitiku i virtualizaciju infrastrukture pružatelja usluga Virtustream.