aOptimizacija za Internet pretraživače (SEO) zahteva vreme i trud. Dakle, kako da neko novi u online poslovanju brzo stvori organsku vidljivost i istovremeno izgradi poverenje i autoritet u okviru svog domena?

Odgovor je preko off-sajt optimizacije. Koristeći moćne kanale koji već imaju autoritet kod pretraživača mnogo lakše ćete stvoriti vidljivost vašeg sajta.

Istini za volju, postoji više od jednog algoritma za koji se treba optimizovati. Pogledat ćemo nekoliko većih sajtova koji vam mogu pomoći u boljem rangiranju.

Optimizacija eksternih domena

  • Yelp/Google Local. Ovo je od ključne važnosti za lokalne firme, optimizacija na ovim stranicama bi trebalo da vam bude prioritet broj jedan. Ne zaboravite: recenzije sa kredibilitetom igraju značajnu ulogu za oba algoritama. Umesto da pravite pet Yelp računa i da spam-ujete (što je veoma loša ideja), pogledajte da li je neko od vaših fanova na Yelp-u. Pitajte ih da malo pokrenu priču o vašoj sjajnoj firmi. Što se tiče Google Local-a, odvojite neko vreme za kreiranje svog imenika.
  • YouTube. YouTube je fantastičan način da se uspostavi liderstvo ili da se kreira savršen komad viralnog sadržaja posredstvom kojeg bi vaš brend doživeo ogromnu popularnost. Suštinski primer je Blendtec “Will it Blend?”. Neobično fascinantne internet serije u kojima ljudi iz Blendtec-a pokazuju svoj odlični blender i veštinu mešanja u dva minuta videa, a sa kojim su doprli do više od 100 miliona gledalaca. Lekcija iz Blendtec-a je jednostavna: koristite svoj proizvod da ispričate priču koja će opčiniti vašu publiku.

Što se tiče razvoja putem liderstva, pokušajte da razvijete seriju “Kako da…” vodiča koji bi pozicionirali vaš brend kao informisanog stručnjaka u nekoj oblasti. Ovo je možda manje atraktivno od viralnog doživljaja ali je takođe odličan način da se dovede promet sa pretrage ključnih reči.

Kada optimizujete YouTube sadržaj, imajte na umu ove važne korake:

Pitanje Tag-ova: Koristite ključne reči u svojim naslovima, opisima i tag-ovima.

Podstaknite korisničku interakciju: Ova interakcija uključuje komentare, ocene, mišljenja, favorite, Likes, ugradni video i dolazne linkove.

Fascinirajte svoju publiku: Ne gubite vreme praveći YouTube video ako sadržaj neće podstaći publiku da ga deli.

  • SlideShare je jedno od najboljih mesta za delenje vaših dokumente,prezentacija, jer domen visoko kotira na stranicama pretrage. Kao kod YouTube-a, optimizujete svoje naslove i tag-ove što će rezultirati sa više dolaznih linkova.
  • Guest blogging. Rangiranja na Google-u nisu uvek realna, posebno ako radite sa resursima za pokretanje i svežim domenom. Pokušajte da iskoristite autoritet jakih domena koji nude gostima da postuju. To je dobitni scenario u kojem vlasnik domena dobija veći promet i značaj. Prilikom izbora mogućnosti za postavljanje postova obratite pažnju na domene:
  1. Koji se često ažuriraju.
  2. Koji imaju solidan broj sledbenika (komentari i uporedni podaci su najbolji izvor).
  3. Koji imaju najmanje PageRank pri vrhu rezultata za ključnu reč koju želite da optimizujete.

Kada optimizujete blog post, ne zaboravite:

Ako nema ključnih reči u naslovu, nema rangiranja: Semantička relevantnost je lepa ali malo nerealna. Ključne reči u naslovnom tag-u su i dalje neophodne ako želite da rangirate tradicionalni sadržaj.

Ne zaboravite da linkujete: Dolazni linkovi na vaš sajt ne bole dokle god imaju relevantnost, zar ne? Linkujte imajući na umu interese svojih čitalaca.

Dodajte neke atraktivne slike, a zatim ih optimizujete: Pokušajte sumirati sve svoje misli u jednu atraktivnu sliku ili grafikon. To će biti snažan način komuniciranja koji bi mogao da vam donese dodatni promet.

500 reči minimalno: Ne škrtarite na sadržaju. Dužina sadržaja potrebnog za rangiranje će se razlikovati na osnovu poređenja, tipa upita, korisnikove namere itd., ali saržaj sa minimalno 500 reči je neko pravilo.

Sastavite sve to zajedno: Na vaš domen

Vaši napori bi trebali da rezultiraju dobrim, privlačnim i dinamičnim sadržajem. Ugradite svoja YouTube videa, SlideShare prezentacije i slike sa jedinstvenim i kvalitetnim sadržajem kako bi formirali dokumentaciju sa najbogatijim sadržajem koji je dostupan za vašu oblast delovanja.

Nakon toga, linkujte nazad sa YouTube strana, postova koje ste postavili, kao i drugih društvenih kanala.

Sada je vreme da počnete sa tradicionalnom kampanjom izgradnje linkova.

Nemojte zaboravite meriti

Od neprocjenjive je vrednosti da vaš startup bude u stanju da opravda napore kroz merenje i izveštavanje. Evo nekoliko ključnih inikatora uspeha koji će vam biti od koristi za merenje:

  • Spoljni Faktori
  • YouTube pregledi
  • Spoljašni blog pregledi
  • Slideshare pregledi, favoriti i ugradnja
  • Dolaznih linkovi na spoljne stranice koristeći Yahoo Site Explorer
  • Dolazni Promet
  • Ukupan promet sa pretrage (iz meseca u mesec iz godine u godinu)
  • Upućivani promet
  • Vreme na sajtu/povratna poseta
  • PageRank i ulazni linkovi
  • Pretraga rangiranja (koristiti eksterni računar i odjaviti se sa Gmail-a)

Osim opravdavanja vaših napora, ovi podaci će se pokazati kao izuzetno korisni za izolovanje strategije koje će stvoriti najveću dobit za vas.

Zapamtite

Ovi jednostavni koraci bi trebali ubrzati proces sa kojim se pojavljujete u rezultatima pretrage. Jedna od najvećih prednosti ovog netradicionalnih oblika SEO jeste da olakša veću zaštitu termina za pretragu vašeg brenda, obezbeđivajući da potencijalni kupaci imaju pozitivnu reakciju u kontaktu sa vašim brendom.