Špekulacije su počele onog trenutka kada je Google objavio Google Instant, novu tehnologiju koja počinje da vam dostavlja rezultate pretraživanja i prije nego što ste završili tipkanje vaše upitu.

Jedna stvar je da je Yahoo imao brzo (instant) pretraživanje još 2005 godine kojeg je nedugo zatim ugasio. Product Manager Yahoo Search tima je komentarisao ovo nakon Google-ovog pokretanja Instant-a, navodeći između ostalog da je Yahoo imao previše averzija prema riziku da bi ga integrisao u Yahoo pretragu, pa su ga lansirali na sekundarnoj imovini poznatoj kao AllTheWeb.

Da ne bude zabune, ovo jeste velika promjena. Možda nije tehnički zahtjevna (osim komponenti poslužiteljske infrastrukture), ali je potencijalno stvarna promjena u modelu interakcije sa korisnikom pretraživanja. Evo nekoliko načina na koje će Google Instant utjecati na traženje i SEO:

1. Korisnikova Reakcija

Isprva će biti zbunjujuće i potencijalno neugodno za mnoge korisnike pretrage. Bit će zanimljivo vidjeti kako će korisnici reagirati na ovu značajku tijekom vremena.

2. Google Suggest Je Već To Uradio

Promjena i nije toliko velika kao što mislimo, kao Google Suggest je ima već neko vrijeme i čini se da Google Instant koristi prvi upit u Google Suggest popisu za dovođenje upita koji se prikazuju. U stanovitom smislu, Google Suggest je već predstavio dobar dio iste sposobnosti svojim korisnicima.

3. Pretraga fraza dužih od 3 riječi (the long tail of search); Nove Mogućnosti Pretraživanja

Za razliku od prethodne točke, ovdje su dva načina na koji se postupak pretraživanja može promijeniti:

  • Možete misliti na Google Instant rezultate kao pregled (preview) rezultata. Ako tokom tipkanja vidite nešto što odgovora vašem upitu, vjerojatno da ćete prestati tipkati i da ćete kliknuti na njega. Kao posljedica toga, pretraga fraza dužih od 3 riječi mogla bi biti redukovana. To bi se moglo dogoditi jer će neki korisnici pretrage vidjeti odgovor koji traže i prije nego što završe sa tipkanjem svog upita. Međutim, pretraga fraza dužih od 3 riječi neće nestati. Može se dogoditi da umjesto 70 posto od ukupnog opsega pretraživanja padne eventualno na neki niži broj, kao što je na primjer 50 posto.
  • To može uzrokovati da korisnici pretrage istražuju nove stvari koje nisu bile u skladu sa njihovim originalnim upitom koji su planirali. Drugim riječima, netko tko je u potrazi za [Seattle pizza] može vidjeti rezultat za Seattle movie theater i zatim otići i pogledati neki film. To je u biti zbunjivanje korisnika i njegove prvobitne namjere.

Utjecaj Google Instant-a može se promijeniti tijekom vremena kako se korisnici budu prilagođavali na njega. Korisnici mogu postati osposobljeni da misle drugačije a može se promjeniti i način na koji pristupaju formuliranju upita za pretraživanje.

4. Nema Promijene Algoritma

Google je u više navrata istakao da se algoritam rangiranja nije promijenio. Ovo je vrlo važna točka u kojoj je Google bio vrlo jasan. Sve što se promijenilo jeste kako i kada se rezultati prikazuju.

5. Brojanje Impresija će se Promijeniti u Webmaster Tools, AdWords

To stvara zanimljivu situaciju u kojoj jedno pretraživanje može rezultirati sa dvije impresije.
Predstavnici Google AdWords-a o ovoj mogućnosti navode:

“… ako pokrenete upit i pauzirate tri sekunde, to će se brojati kao impresija. Kada ste kompletirali vašu pretragu, rezultati su se promijenili prema kompletnom upitu i to se onda broji kao posebna impresija. Dakle, da su to dvije odvojene impresije. ”

6. Povećan Fokus na Lokalne Ključne Riječi u PPC Kampanjama

Ovo će se dogoditi iz razloga jer čak i kada korisnik upiše ne-geografski-specifične upita, Google će prikazati lokalne rezultate u mnogim slučajevima. Na primjer, ako ste ukucate “w” na početku vašeg upita, vidjet ćete informacije o vremenu i odmah ćete vidjeti kakvo je vrijeme u vašem lokalnom području.
Ovaj koncept samo će se proširiti nakon što Google stekne više iskustva u radu sa Instant-om. Kao rezultat toga, korisnik će tipkajući generički upit na kraju ga završiti kao lokalni upit a time i vidjeti lokalno usmjerene oglase.

7. Bolje PPC Pretvorbe

Ako se pretraga fraza dužih od 3 riječi bude promijenila, to bi mogao poboljšati PPC pretvorbu na kraćim pretragama fraza dužih od 3 riječi. Korisnici koji su namjeravali da tipkaju upit duži od 3 rijeći, a sada prihvataju skraćeni upit, još uvijek imaju istu razinu spremnosti za kupnju.

8. SEO Neće Umrijeti

SEO može biti promijenjen ali će ljudi i dalje trebati pomoć oko optimiziranja svojih web stranica, izgradnje linkova i socijalnih medija.

Sažetak

Puni učinak Google Instant-a će se osjetiti tek za nekih godinu dana. Ljudima će trebati vremena kako bi se prilagodili novom ponašanju Google pretraživanja. Naravno, biti će veoma zanimljivo ako korisnici odluče da im se ova promijena ne sviđa. To je rizik koji je Google preuzeo na sebe u trenutku kada je pokrenuo Google Instant.