onlinetrziste_cash Google je objavio svoj najnoviji izveštaj o zaradi na kraju trećeg kvartala čiji pokazatelji ukazuju na to da su investitori više nego impresionirani.

Kompanija je prijavila prihod od 7,29 milijardi dolara za svoj treći kvartal, što predstavlja rast od 23% u odnosu na isti period prošle godine. Google sada ima 33 milijarde dolara u kešu što je 11 milijardi dolara više nego što je imao prošle godine.

Ali nije samo impresivna zarada jedino što odlikuje ovaj period njegovog poslovanja. Google je u svom trećem kvartalu postigao nešto što nikada pre nije uspio a kako navodi prvi čovek Google finansija, Patrick Pichette, pitanje je da li će uspeti to više ikada da ponovi. Radi se o rekordima koje su postigli ključni delovi kompanije kao što su YouTube i Mobile.

Google-ov viši podpredsednik za Product Management, Jonathan Rosenberg predstavio je te rekordne brojke:

Display advertising: Godišnja stopa prihode se približila brojci od 2,5 milijardi dolara. Najveći deo prihoda dolazi od Google-ove 3,1 milijarde dolara vredne akvizicije DoubleClick.

YouTube: Iako Google nije otkrio prihode za YouTube, kompanija navodi da ima 2 milijarde pregleda nedeljno, što je povećanje od 50% u odnosu na prošlu godinu. Nedavni izveštaji ukazuju na to da se YouTube približava brojci od milijardu dolara godišnjih prihoda.

Mobile: Google Mobile će ove godine premašiti milijardu dolara. U velikoj većini se radi o oglasima za mobilne uređaje a manje o Android-u, kojeg kompanije mogu besplatno da koriste.

Iznošenjem ovih brojki Google želi da pokaže da pretraga nije jedini posao koji generiše prihode u Google carstvu a samoj kompaniji su potrebni jaki ostali sektori kako bi nastavila svoj rast.