052510_economyGoogle Google je do sada na stjecanja u 2010 godini potrošio ukupno 1,6 milijardi dolara na 40 tvrtki.

Bila je ovo veoma naporna godina za sve u Google timu koji je zadužen za spajanja i akvizicije, koji su u prosjeku sklapali 4,4 posla mjesečno, navodi se u Google-ovom tromjesečnom izvješću podnesenom US Securities and Exchange Commission u petak. Tri najveća posla uključuju kupovinu AdMob, po cijeni od 681 milijun dolara, Slide, 179 milijuna dolara i On2 Technologies, 123 milijuna dolara.

No, Google je također završio 37 drugih poslova do kraja rujna, a na ove uslovno rečeno manje poslove je potrošio ukupno 626 milijuna dolara. Izvršni direktor Google-a, Eric Schmidt, nije se šalio kada je rekao da Google u 2010 godini planira da otvori svoj novčanik.

Ovaj izvještaj ne uključuje kupovinu ITA Software, tvrtke koja se bavi podacima o avio letovima koju je Google kupio za 700 milijuna dolara u srpnju. Ovaj posao treba da prođe tržišni nadzor Američke vlade, a Google navodi u svojm podnesku da ne očekuje da će se transakcija zatvoriti do prve polovice 2011 godine.

Sa 33 milijarde dolara u gotovini na kraju trećeg tromjesečja, nije baš da se Google namučio sa plaćanjam bilo kojeg od ovih poslova. A s obzirom na ponovno oživljavanje onlinetržišta oglašavanja koje puni Google džepove, teško je očekivati da Google neće nastaviti sa stjecanjima i u budućnosti.