mailru Mail.ru Group, javnosti poznata po nazivu Digital Sky Technologies i kao značajan investitor u Internet senzacije Facebook, Groupon i Zynga, na Londonskoj berzi očekuje 876 miliona dolara od inicijalne javne ponude (IPO) sa kojima vrednost investitorske firme raste na 5,7 milijardi dolara.

Vrednost kompanije je veća od očekivane (u ranijim izveštajima predviđena vrednost bila je oko 5 milijardi dolara).

Mail.ru, koji obuhvata uglavnom Ruske e-mail poruke, društvene mreže i sajtove za igranje online igrica, će pokrenuti nešto više od 3 miliona novih deonica i 28.59 miliona postojećih akcija u obliku “globalnih depozitnih potvrda“ vrednosti između 23,70 dolara i 27,70 dolara po GDP, navodi se u regulatornoj objavi.

Akcije će biti primljene u Standard Listing na LSE pod ‘Mail’.

Da bude jasno, Mail.ru Group je novo ime za rusku holding kompaniju DST, njene međunarodne investicije obrađuje DST Global, koja je zadržala svoje ime i na koju se ovo pokretanje ne odnosi.

Prema navodima Ruskog poslovnog lista Vedomosti, deo od 876 miliona dolara od inicijalne javne ponude Mail.ru Group će iskoristiti za povećanje udela kompanije u najvećoj Ruskoj društvenoj mreži, vKontakte.ru.

Mail.ru Group, koja već poseduje društvenu mrežu Odnoklassniki.ru i ICQ, planira da kupi 7,5% udela u vKontakte za 112,5 miliona dolara, čime bi se povećao njen vlasnički udeo sa 24,99 odsto na 32,49 odsto.

U akcionare Mail.ru Group spadaju: Ruski milijarder Alisher Usmanov, Južnoafrička medijska kompanija Naspers Ltd., Kineski Tencent, Goldman Sachs, Tiger Global Management i DST osnivač Yuri Milner.