HTC_7_Trophy_onlinetrziste Microsoft je zvanično predstavio svoj novi mobilni operativni sistem, Windows Phone 7, na konferenciji za novinare održanoj juče u Njujorku. Direktor Steve Ballmer je opisao novu liniju Windows telefona kao “drugačiju” i modernu, i u dizajnu i u principima. Sa Windows Phone 7, fokus je na tome kako “pravi ljudi žele da koriste svoje mobilne telefone”, rekao je on.

Evo onoga što je predstavljeno a što karakteriše moderni i drugačiji Windows Phone 7.

Software

Korporativni potpredsednik Microsoft-a Joe Belifore, opisao je softver telefona kao operativni sistem koji vam pomaže da stvari definitivno budu urađene. “Želeli smo da shvatimo kako da napravimo telefon koji pojednostavljuje osnovne stvari”, rekao je on.

Jedan od načina kojim Windows Phone 7 to postiže je kroz upotrebu nečega što se zove Windows Phone Hubs. Ove „uživo“ ažurirane pločice prikazane na Windows Phone 7 početnom ekranu upozoravaju korisnike na nove tekstualne poruke, propuštene pozive, govorne poruke i još mnogo toga. Ali Hubs mogu da isporuče i informacije koje nisu povezane sa telefonom, kao što su “live” Twitter i Facebook updates, internet vesti i nove fotografije koje su otpremili vaši prijatelji. Jedan Hub čak povezuje telefon sa Xbox LIVE, Microsoft-ovim online servisom za njegovu Xbox 360 konzolu za igranje. 

Pločice se mogu pomerati ali i izbrisati sa čime se omogućuje potpuno prilagođavanje početnog ekrana.

Kamera

Druga bitna funkcija na novom mobilnom operativnom sistemu je kako radi kamera. Umesto da moraju da pokrenu aplikaciju, Windows Phone 7 korisnici trebaju samo da pritisnu hardverski taster za kameru kako bi napravili fotografiju. Zatim iz interfejsa kamere na ekranu možete da pristupite foto galeriji i odmah otpremite fotografije koje ste napravili na Cloud.

Office integracija

onlinetrziste-office Microsoft Office softver je duboko integrisan u novi uređaj. U telefonskoj mobilnoj verziji programa Outlook, pregledavanje Office dokumenata je podržano direktno iz e-maila, kao što je standard na mnogim smart telefonima današnjice. Ali uređivanje Office datoteka je takođe podržano, što je jedinstvena funkcija, ističe Joe Belifore.

Outlook kalendar je na raspolaganju, uključujući i informacije o zauzetosti, sposobnost da se prihvate pozivi za sastanak na uređaju, drugačiji pogled na opcije (npr. “današnji dnevni red”) kao i dugme “Kasnim” koje samo sa jednim pritiskom signalizira učesnicima sastanka da nećete stići na vreme.

Joe Belifore je takođe demonstrirao kako radi auto-korekcija, umesto da automatski menja pogrešno napisanu reč, operativni sistem nudi predloge za korekciju reči.

Bing Onboard

Search-onlinetrziste Microsoft-ov pretraživač Bing, čiji tim je nedavno pojačan sa grupom iz Microsoft Live Labs, koji su kreatori SeaDragon, Photosynth i tehnologije za vizuelizaciju podataka Pivot, je takođe dio Windows Phone 7.

Adrese u e-mailu ili kalendarski pozivi vas vode na Bing Maps, koje takođe uključuje i tradicionalne funkcije mapiranja kao što su pretraga, pravci šetnje i vožnje i još mnogo toga. Takođe, nude se slike na nivou ulica, nešto slično Google Street View, a tu je i ažuriranje saobraćaja u realnom vremenu.

Integrisani Bing servis nudi Web pretraživanje, glasovno pretraživanje (putem Microsoft TellMe), brze odgovore (kratke odgovore rezultata pretrage za stvari kao što su informacije o avionskim letovima, sportskim rezultatima, itd) i lokalnu pretragu.

Habs (čvorišta)

Postoji šest Windows Phone Hubs koji se isporučuju sa uređajem: People Hub, Pictures Hub, Music + Video Hub, Games Hub, Office Hub i Marketplace.

People Hub se povezuje na servise socijalnog umrežavanja poput Facebook-a i Twitter-a, povlačenjem statusnog ažuriranja prijatelja i pružanjem kontakt informacija i brojeva telefona. Korisnici mogu da odgovore na ažuriranja tako što će da šalju tekstualne poruke ili komentarišu statusno ažurirnje odavde umesto da pokreću aplikacije.

Peoplehub

Pictures Hub prikazuje fotografije vaših prijatelja uključujući i one sa Facebook-a. Ovde korisnici mogu da dele svoje fotografije sa prijateljima ili da vide i komentarišu fotografije svojih prijatelja.

Pictureshub_US_web

Music + Video Hub povezuje se sa Microsoft-ovim Zune servisom nudeći pristup muzici, videu, podcast-u i FM radiu. Hub podržava streaming i preuzimanja.

MusicVideoshub_US_web

Games Hub, ovde korisnici mogu da podese svoje Xbok LIVE avatare, šalju i primaju pozive za igranje sa prijateljima i naravno, igraju igre na telefonu. Igre kao što su The Sims 3 i Ilo i Milo su demonstrirane. Ostali naslovi uključuju Bejeweled, Uno, Game Chest (zbirka igri sa kartama i društvenim igrama), CarenyVale: Showtime, Halo:Waypoint, Crackdown 2: Sunburst, Rocket Riot i još mnogo toga.

Windows Phone 7 će se povezati na Xboks Live, omogućavajući korisnicima da zarade dostignuća na telefonu i da pratite svoj gamerscore (rezultat).

Gameshub_onlinetrziste

Office Hub nudi mobilne verzije Office aplikacija uključujući Microsoft Word Mobile, Excel Mobile, PowerPoint Mobile i OneNote Mobile. SharePoint Workspace Mobile 2010 omogućava poslovnim korisnicima da pristupe svom poslovnom SharePoint radnom prostoru sa uređaja.

Officehub_onlinetrziste

Marketplace ima svoj Hub, gde korisnici mogu da pretražuju i preuzimanje nove aplikacije.

Nezavisni programeri takođe mogu da izgrade svoje Hub-ove pomoću razvojnih alata koje pruža Microsoft.

Marketplacehub

Aplikacije

Tokom jučerašnje demonstracije, Belifore je prikazao neke značajne aplikacije, uključujući one sa eBay IMDB i AT&T Uverse Mobile. Više aplikacija je prikazano ovde, uključujući igre, zvaničnu Twitter aplikaciju i mnoge druge. Takođe tu je i Netflix aplikacija, Slacker Radio aplikacija, T-Mobile TV aplikaciju na izabranim uređajima i Fandango aplikacija. Nije bilo reči o tačnom broju aplikacija koje će biti dostupne sa lansiranjem.

Copy/Paste

Microsoft je najavio da će ova funkcija biti dostupna početkom 2011 godine preko update-a softvera.

Hardware

Windows Phone 7 će poput Android-a isporučivati različite hardverske uređaje od više proizvođača. Radi se o devet telefone  koji će se pojaviti u novembru u SAD a na nekim evropskim tržištima će se pojaviti 21 oktobra. Radi se o uređajima iz HTC, Nokia, Samsung i Dell. Forma uređaja će biti različita, neki telefoni će nuditi telefone sa tastaturom, telefone sa veoma velikim ekranima itd..

Mobilni operateri

Windows Phone 7 će biti dostupan putem 60 mobilnih operatera širom sveta i u 30 zemalja, uključujući kompanije AT&T i T-Mobile u SAD, Orange, SingTel, Telstra, Telus, Telefonica, Vodafone i ostale.

AT&T,

Predsednik i direktor AT&T Mobility and Consumer Markets, Ralph de la Vega, rekao je da je mreža, poznata kao najbolji i jedini iPhone distributer u SAD, uvek bila posvećena pružanju širokog spektra uređaja korisnicima. Što se tiče Windows Phone 7, on je istakao da AT&T, “zna da će ovo biti pobednik.”

Kako Ralph de la Vega navodi, AT&T će lansirati tri Windows Phone 7 uređaja, LG Quantum, sa punom QWERTY tastaturom po ceni od 199,99 dolara, HTC Surround sa ugrađenih 16 GB prostora za skladištenje, kamerom od 5 megapiksela i dva Dolby Surround Sound zvučnika, čija cena će biti 199,99 dolara i na kraju, Samsung Focus, sa super AMOLED ekranom, procesor Snapdragon i 8 GB ugrađenog skladištenja, također po ceni od 199,99 dolara.

Samsung će biti dostupan od 8. novembra a ostali nekoliko nedelja kasnije.

AT&T je najavio Uverse Mobile za Windows Phone 7 korisnike, koji će im biti na raspolaganju uz mesečnu pretplatu.