nokia-logo Nokia je tokom objavljivanja tromjesečnog financijskog izvještaja napomenula da planira i da smanji 1800 radnih mjesta diljem svijeta kako bi mogla da se usmjeri na "određene korporativne funkcije i korporativno istraživačke aktivnosti."

Također, Nokia je najavila da će konsolidirati i pojednostaviti svoju developer ponudu i da će se od sada usredotoči na svoj Qt programerski okvir.

Nokia-na prodaja u trećem kvartalu 2010 godine iznosi 10,27 milijardi evra što je povećanje u odnosu na 9,81 milijardu evra koliko je imala u istom periodu prošle godine. Nokia je prodala 110,4 milijuna mobilnih uređaja u trećem kvartalu (što je povćanje za 2% u odnosu na prošlu godinu), od toga, 26,5 milijuna smartphone, što predstavlja 61% povećanja u odnosu na prošlu godinu.

Pomalo iznenađujuće izgleda ovaj pozitivan financijski rezultat Nokia-e ali, sem toga tu je i odluka kompanije da pojednostavi stvari oko razvoja softvera za mobitele. Nokia tvrdi da će "osigurati da aplikacije koje se pojavljuju i dalje budu kompatibilne sa budućim evolucijama Symbian-a kao i nadolazećim MeeGo proizvodima" i obećaje da će podržati HTML5 za razvoj sadržaja i aplikacija za Symbian i MeeGo.

To znači nekoliko stvari i za potrošače i programere. Nokia će prestati da se oslanja samo na Symbian 3 i Symbian 4 i usredotočit će se na kontinuirani razvoj platforme. Developeri će biti u stanju da prave aplikacije sa jednom bazom Kod-a za Symbian, Maemo i MeeGo uređaje. U stvari, Nokia planira raditi vlastite aplikacije i UI na Qt također. Na kraju, korisnici neće morati više da se brinu na kojoj platformi ili verziji platforme se temelji njihov telefon a uz to će imati više aplikacija za izabrati bez obzira da li je njihov telefon sa sustavom Symbian ili MeeGo.

Komentirajući ove promjene u Nokia, novi izvršni direktor Stephen Elop je rekao da cijela mobitel industrija prolazio kroz "izvanredno razorno vrijeme", i ukazuje na daljnje promjene do kojih će doći u Nokia. "Mi prije svega moramo preispitati našu ulogu i naš pristup u ovoj industriji", istakao je Stephen Elop. On je također potvrdio da će se prvi MeeGo uređaji pojaviti u 2011 godini.