Ako vaše računalo (zapravo, CPU i matična ploča) ne podržavaju Hardware Virtualization, ipak možete dual-boot Windows 7 i Windows XP, tako da možete koristiti noviji operativni sustav i koristiti sve njegove nove mogućnosti, a još uvijek možete biti na svom starom Operacijskom sustavu koji poznate vrlo dobro i na kom neke od aplikacija još uvijek rade bolje nego na Windows 7.

Prva stvar koju trebate učiniti jeste da napravite novu particiju u Windows 7 za buduću instalaciju sustava Windows XP. Samo kliknite na Start i ukucajte partition ili diskmanagement ili diskmgmt.msc u okviru za pretraživanje i u rezultatima pretraživanja kliknite na Create and format hard disk partitions.

1

Otvara se prozor Disk Management, i odavde moramo osloboditi prostor na (C:) particiji na kojoj je Windows 7 instaliran. Desnom tipkom miša kliknite na disk i odaberite Shrink Volume.

2

Popup prozor prikazuje da je proces u toku.

3

Sada unesite količinu prostora koju želite da oslobodite. Prikazana vam je ukupna veličina diska i iznos veličine koja je dostupna za smanjenje. U ovom primjeru oslobađamo 40GB prostora.

Nakon što je proces završen, vidjet ćete novi nedodijeljeni prostor. Desnom tipkom miša kliknite na nedodijeljeni prostor i izaberite New Simple Volume.

4
New Simple Volume čarobnjak se pokreće. Kada dođete do odjeljka Format Partition, NTFS je odabran prema zadanim postavkama i to možete tako i ostaviti. U Volume label, možete upisati na primjer “XP Particija” , tako da je lakše identificirate prilikom instaliranja XP-a. Također, čekirajte Perform a Quick Format.

5
Nakon što je formatiranje završeno vidjeti ćete novi volumen kao zdravu particiju na popisu.

6
Sada kada odete u My Computer vidjeti ćete novi disk i primetit ćete da je taj prostor oduzet od (C:) particije na kojoj je Windows 7 instaliran.

7
Sada kada znate kako napraviti novu particiju na Windows 7, vrijeme je da instaliramo XP na nju. U ovom primjeru instaliramo XP Professional na novu particiju. Boot sa XP instalacijskog diska i započnite proces instalacije.

8
Kada je riječ o odabiru particije, odaberite onu koju ste napravili koristeći gore navedene korake. U ovom primjeru smo napravili particiju od 10GB za XP instalaciju.

9
Odaberite Format the partition using the NTFS file system (Quick) i pritisnite Enter.

10 111
Nakon što je instalacija XP-a uspješno završena sada može instalirati i najnovija Microsoft ažuriranja i upravljačke programe. Primijetit ćete da se računar diže izravno u XP-u. To je zato što je XP zapisao svoj bootloader preko Windows 7 bootloader-a. Da biste dobili i XP i Windows 7 kao opcije na zaslonu možete to uraditi uz pomoć besplatnog programa EasyBCD 2.0.2.

12

Nakon što vratite bootloader, trebali bi vidjeti i XP i Windows 7 kao opcije u Windows Boot Manager-u.

13
I to je to, nadam se da je ovo bilo vrlo korisno za vas.