apple_dollar Dovoljno je da pogledate cijenu Apple dionica u proteklih nekoliko mjeseci pa da vam bude jasno u kakvom su naletu. Prije godinu dana, cijena Apple dionica je bila oko 190 dolara po dionici. Današnja cijena je 317,93 dolara po dionici, što je ujedno i najveća cijena u istoriji kompanije. Njihova tržišna vrijednost se približava brojci od 300 milijardi dolara.

Sada je tvrtka objavila svoju zaradu u 4 kvartalu. I još jednom, bum. Ali bum sa par upozorenja. Baš kao i kod posljednjeg kvartala, Apple je lako nadmašio procjene. Tvrtka je objavila 20,34 milijarde dolara prihoda i 4,31 milijardu dolara dobiti, što su opet novi rekordi za Apple. To je ujedno zarada po dionici (EPS) od 4,64 dolara. Prije godinu dana, Apple je objavio prihod od 12,21 milijardu dolara uz profit od 2,53 milijarde dolara (2,77 dolara EPS). Bruto marža je malo pala, na 36,9 posto za razliku od 41,8 posto prije godinu dana.

Broj prodatih ključnih proizvoda tijekom kvartala izgleda ovako:

  • Mac 3,89 milijuna
  • iPhone 14,1 milijuna
  • iPod 9,05 milijuna
  • iPad 4,19 milijuna

Osim iPod-a, sve su ovo rekordi za tvrtku. Broj prodanih iPhone je svakako najnevjerovatnija statistika. Steve Jobs je izjavio Apple je prodao 2 milijuna iPhone-a više u posljednjem tromjesečju nego što je RIM prodao BlackBerry-a.

S obzirom na to koliko brzo se iPad prodaje (3,27 milijuna u prvom kvartalu), cifra od 4,19 milijuna dolara se čini nekako mala, tako da ostaje da se vidi kolika ce biti na kraju kalendarske godine.