onlinetrziste Nedavno smo pisali o najdestruktivnijim virusima u povjesti a sada je pred nama novi podatak: Internetske stranice svaki dan poslužuju više od 1,5 milijuna oglasa s zloćudnim sadržajem. Prema rezultatima istraživanja tvrtke Dasient, broj Internetskih stranica zaraženih zloćudnim softverom udvostručio se u odnosu na godinu ranije i dosegnuo brojku od 1,2 milijuna.

Među napadnutim stranicama nisu samo stranice za socijalno umrežavanje, već se sve češće napadaju i stranice raznih državnih institucija i agencija. Također se navodi kako se svaki dan poslužuje više od 1,5 milijun oglasa s zloćudnim sadržajem, uključujući reklame za lažne antivirusne alate i drugim softverom koji se lažno predstavlja.

Napadači nastavljaju da povećavaju uporabu gotovo svih raspoloživih alata, naime, kopiranjem sa sajtova je postalo najpopularnija metoda za širenje zloćudnog softvera, prestižući neželjenu poštu (spam) i privitke poruka elektroničke pošte. 

image00

Na slici je prikazan rast Web Malware u trećem kvartalu 2009 i 2010 godine.

image02

Tri od 10 domena sa kojih su najčešće dolazili napadi (slika iznad) u svojim imenima domena sadrže riječ “ads” (oglasi), što nije bio slučaj u prethodnim tromjesečjima. Upotreba ovakvih imena domena može biti indikativna za dvije stvari:

1) Napadači znaju da su mnoge web stranice ovisne o njihovim oglasima i to je raylog neodlučnosti da uklone resurse sa stranice koji se odnose na njihove izvore prihod od oglasa.

2) Napadači se sve više i više okreću oglasima i da će u budućnost biti još više ovakvih napada.

Hakeri postaju sve pametniji u pronalaženju novih načina za širenje zlonamjernih programa, napadi također postaju sve sofisticiraniji i poražavajući. Bez strukturne zaštite web sajtova kroz monitoring a tvrtki i državnih organizacija kroz online prisutnost, bit će sve veći i veći rizik od inficiranja i naknadnih posljedica. Rapidan uspon socijalnog umrežavanja samo povećava prijetnju po web sigurnost.

Ovde se možete informisati o nekoliko najboljih antuvirus softvera za 2011 godinu.