Facebook-icon Mnogi korisnici Facebook-a ne znaju da mogu da eksportuju, tj. preuzmu na računar, sve email-ove svojih prijatelja iako sama kompanija to ne dozvoljava.

To nije dozvoljeno stoga što je vaše pravo da posedujete samo lične informacije koje ste postavili ali ne i one vaših prijatelja. Najvažniji princip Facebook-a jeste da svaka osoba poseduje i kontroliše svoje informacije. Svaka osoba poseduje svoju listu prijatelja ali ne i njihove podatke. Korisnik nema pravo da eksportuje sve email-ove svojih prijatelja ili fotografije iz njihvoih albuma,

odgovorio je zvaničnik Facebook-a na pitanje mogućnosti eksportovanja e-mail adresa.

Teoretski, ovo zvuči i više nego korektno ali može li se u praksi ipak izvršiti eksportovanje? Naravno da može.

Evo koraka koje treba da napravite:

1. Kreirajte Yahoo e-mail nalog. Čak i ako imate neki stari, kreirajte novi kako bi svi vaši kontakti bili “čisti”. Kada ste završili, pojaviće se prozor koji će vam ponuditi da importujete (uvezete) kontakte. Kliknite na “Get Started” i odaberite Facebook. Napomena: nemojte da koristite Chorme preglednik za ovu radnju jer se pokazalo da iz nekog razloga ovaj postupak na njemu ne prolazi. 

2. Autorizujte Yahoo na Facebook servisu i sačekajte nekoliko sekundi. Pojaviće se informacija o broju uvezenih kontakata.

3. Sada, kada su kontakti vaših prijatelja sa Facebook servisa uvezeni, kliknite na Tools u okviru Yahoo mail menija i odaberite Export. CSV format je prikladan za upload u Gmail ili u kontakte na desktop-u, pa odaberite njega.

4. Uživajte u svojim kontaktima. Upravo ste učinili nešto što Facebook tvrdi da nemate pravo da uradite, koristeći se njihovim alatkama.