onlinetrziste_google-instant-previews Google je prošlog tjedna objavio Instant Previews, svoju najnoviju značajku koja se uklapa u instant temu. Najnoviji dodatak na Google stranicama sa rezultatima pretrage omogućuje korisnicima pregled odredišne stranice i prije nego što kliknu na link.

Google je u zadnje vrijeme vrlo inovativan. Prvo su lansirali instant rezultate pretraživanja, rezultate pretraživanja u realnom vremenu, uveli su Place Search, a sada Instant Preview.

Ovo bi moglo drastično da promijeni način pretrage posebno kada se radi o kupovini, što bi najviše moglo da uznemiri brendove i trgovce. 

Pod povećalom
Brzo objašnjenje kako Instant Preview radi. Osnovne funkcionalnosti Google pretraživanja se nisu promijenile, osim što će se sada kada prelazite kroz rezultate pojaviti malo povećalo uz svaku opciju.

Prelaskom miša preko povećala proizvodi pregled slike sa desne strane linka. Slika koju vidite je stvarna stranica na koju bi otišli ako kliknete na link.

Google-ovo interno testiranje je pokazalo da ova značajka uzrokuje porast zadovoljstva od 5 posto onih koji su kliknuli nakon što su u pregledu vidjeli odredišnu stranicu. 5 posto se možda čini malo ali ne zaboravite da Google ima stotine milijuna korisnika, pa je čak i 5 posto značajna brojka.

Zašto bi brendove ovo trebalo da brine
Instant Preview daje korisnicima uvid u ono što oni mogu očekivati od stranice. Ako je vaša web stranica ili odredišna stranica loše dizajnirana ili još gore, urađena u Flash-u, suočit ćete se sa lošim iskustvom od samog početka.

Uzmimo M&M, za primjer. Njihov novi personalizirani M&M sajt izgleda sjajno, ali zato što je početna stranica napravljena u Flash-u, tvrtka je u škripcu s prvi dojam jer je on sve više nego što je gostoljubiv.

M&M's Google Instant Previews

Google-ova masivnost i uticaj na tržište tjera brandove da se brzo prilagođavaju.

Zamislite utrošene mjesece, pa čak i godine na razvoj i optimizaciju sajta kako bi imao što bolje rangiranje za vaše najvažnije ključne riječi, a sada vidite da morate da poradite i na svom web dizajnu jer ako je loš može se desiti da zbog toga nitko ne klikne. Zbogom stopo pretvorbe.

Ova promjena u potrazi će svakako natjerati brandove da ponovo promisle o dizanu svog sajta kako bi se poboljšala njegova estetika.

Zašto bi marketeri pretraživanja trebali da brinu
Svaki marketer ima dodijeljene ciljeve koje treba postići kako bi se osigurali dobri rezultati i sretan klijent. Dodavanjem instant pretraživanja, marketeri su bili prisiljeni reformatirati ključne riječi (fraze) kupnje kako ljudi tipkaju i uređuju svoje upite.

Pojavom instant pregleda, marketeri moraju početi pratiti kako će se klikovni postotak (CTR) i ukupna pretvorba promijeniti zbog izgleda branda koji će se pojaviti u rezultatima pretraživanja.

Zašto je to važno? Znate da zapravo plaćate samo na klik.

Prije nekoliko godina, Google je dodao faktor za pretraživanje koji određuje koliko oglašivači moraju platiti za njihovu poziciju. Taj faktor se zove ocjena kvalitete a temelji se na tome koliko često korisnik klikne na rezultat u odnosu na broj impresija pretraživanja. U osnovi, veći CTR, bolja ocjena kvalitete i jeftinija cijena po kliku.