onlinetrziste Sadržaj na web sajtu ili blogu može značiti strelovit uspjeh ili strmoglav pad vaše stranice. Neki pišu vlastiti sadržaj dok mnogi drugi kopiraju tuđi. Mnogi se pitaju da li postoji i ako postoji kakva je kazna za kopirani sadržaj? Ne postoji nikakva službena kazna od strane tražilica za duplicirani sadržaj.

Zadatak tražilica nije da se brine o tome da li je sadržaj kopiran, već oko njegovog dostavljanja korisnicima. Osnova traženja svake informacije na Internetu jeste ključna riječ ili fraza koja se upisuje u tražilicu. Upisivanjem, pojavljuju se rezultati sa povezanim sadržajem. Neki od njih imaju jedinstven sadržaj a neki kopirani. Posebni algoritmi odlučuju da li će neka stranica sa dupliciranim sadržajem biti prikazana u rezultatima pretrage ili ne. Na primjer, u slučaju dupliciranog sadržaja više stvari se uzima u obzir a to je:

  • Da li je uključen link na original?
  • Da li se radi o provjerenom direktoriju za članke?

Ukoliko veliki broj članaka ili postova sa dupliciranim sadržajem ima link ka originalnom sadržaju,onda će on automatski imati veću težinu na tražilicama. Tražilice općenito samo žele da korisicima pruže ono što traže, bez obzira da li je sadržaj kopiran ili ne. Algoritmi su ti koji odlučuju da li će kopirana verzija biti bolje pozicionirana od originala ili ne.

U dosadašnjoj praksi se pokazalo da neće, ali to nema veze sa činjenicom da je duplikat, već jednostavno oni koji samo kopiraju tuđi sadržaj nemaju stranice visokog autoriteta na koje će linkovati veliki broj ljudi. Ipak, valja znati da ima situacija u kojima duplicirani sadržaj bude bolje pozcioniran od originala, ali u takvim situacijama to često odgovara vlasniku originalnog sadržaja. Na primjer, ako bi Google News preuzeo neki članak sa Onlinetrziste.com sigurno da bi taj članagk bolje kotirao od originala.

Kopiranje sadržaja nije varanje ako to učinite kako treba i odate priznanje originalnom izvoru putem linka, ali dugoročno gledano, svakako da je mnogo isplativije pisati vlastiti sadržaj u koji bi pisac unio sebe, svoje emocije što bi kasnije sigurno bilo prepoznato od korisnika. Ako se već nađete u situaciji da nešto kopirate potrudite se da ne kopirate baš sve ,od riječi do riječi. Probajte promjeniti bar neke dijelove, izbrišite određene rečenice i napišite bar svoj vlastiti uvod ili nešto slično.