rss-onlinetrziste RSS (kratica od RDF Site Summary, poznatiji kao Really Simple Syndication,što u prijevodu znači: stvarno jednostavne vijesti) je skup Web formata rabljenih za web stranice koje se često osvježavaju, i sam njih izvor(feed) i preglednici za vijesti iz tog izvora (RSS readers). RSS feed najčešće se koriste za blogove, novinske Internet sajtove ili web sajtove koji često mijenjaju sadržaj (češće od jednom dnevno, pa do nekoliko promjena u sekundi). Čitanje RSS vijesti može biti elegantnije od otvaranja desetak tabova u omiljenom web pregledniku. RSS vam može uštedjeti vrijeme koje biste inače potrošili otvarajući pojedine web stranice te prateći jesu li objavili nešto novo. Sa RSS-om ne samo da ne morate otvarati sajtove po nekoliko puta dnevno, već znate kada je objavljen novi sadržaj. Umjesto da idete na desetine pa čak i stotine web stranica i pratite što ste propustili, putem RSS ih sve možete pratiti na jednom mjestu, iz svog RSS čitača.

RSS radi na principu pretplate tj. da bi primali vijesti putem nega morate se pretplatit (RSS subscription). Sam naziv pretplata podrazumjeva neko plaćanje ali u 99 posto slučajeva RSS pretplata je besplatno, ali postoje i neki web sajtovi koji nude članke putem RSS-a po cijeni od nekoliko dolara. Mada su mnogi već shvatili kako je RSS idealan za praćenje web sajtova, pa su rijetki oni koji danas naplaćuju korištenje RSS-a. 

Na koji to način zapravo radi? RSS pretplate su zapravo karakteristične Internet adrese koje dodajete u svoju RSS aplikaciju. Same RSS aplikacije su vam dostupne na Internetu, rade na svim operativnim sustavima i mobilnim uređajima. RSS mogućnost vrlo lako možete da prepoznate po ikoni koja se prikazuje u većini modernih Internet preglednika koji sami automatski detektiraju RSS ili pak na samim web sajtovima. Iako postoje mnoge varijacije ikone koju je izradio Matt Brett naći ćete na većini web stranica. Osim naziva RSS koristi se još i naziv RSS feed ili Newsfeed.

Kako se pretplatiti na RSS feed ili Newsfeed trebat će vam dvije stvari, RSS čitač (također poznat kao news aggregator) i URL (web adresa) RSS feed-a na koji želite da se pretplatite.

  1. Preuzmite news aggregator tj. RSS čitač
  2. Pronađite web-adresu (URL) RSS feed-a ( koji je XML datoteka) na koju želite da se pretplatite. News aggregator ili RSS čitač je softverski program koji prikuplja i prikazuje vijesti i sažetke iz izvora koji ste odredili. RSS feed je XML dokument koji sadrži vijesti i sažetke.
  3. Instalacija čitača feed-ova ili news aggregator na računalo.
  4. Umetnite URL newsfeed-a (obično postoji gumb “dodaj feed”).
  5. Mnogi čitači vijesti će vam omogućiti da postavite interval u kojem će softver pretraživati da li je bilo ažuriranja.
  6. Informacije u feedu će biti ažurirane kada feed bude sadržavao novi sadržaj.

Postoje brojne RSS aplikacije za skoro sve operativne sustave i okružja. Dapače, RSS aplikacije su među prvima koje se pojave na novim platformama. Najpopularnija je besplatna web aplikacija Google Reader Osim nje, tu su još:

Web – Netvibes, My Yahoo, Google Reader;
Windows – FeedDemon, NewzCrawler, Awasu Personal Edition;
Mac – NetNewsWire, Vienna, Newsfire;
Linux – Liferea;
Preglednici – Firefox, Rockmelt, Opera, Safari, Feedly

S obzirom da je RSS standard, svoje feedove možete seliti iz jedne u drugu RSS aplikaciju. Iako to možete raditi pojedinačno, mnogo je jednostavnije koristiti OPML datoteke koje objedinjuju više RSS feedova u popis koje RSS aplikacije razumiju.

RSS je standardna tehnologija koju web stranice mogu koristiti ne samo za članke, već i za novinske obavijesti, informacije o proizvodima i još mnogo toga. S dolaskom paradigme real time weba, pojavili su se servisi poput Superfeeda koji još više ubrzavaju RSS feedove.

Na kraju, čini se da RSS ima vrlo svijetlu budućnost u svijetu koji želi ostati u toku i koji nema vremena za gubljenje.