cloud-onlinetrziste Google je predstavio Chrome OS 2009 godine, obećavajući tom prilikom da će Cloud-orjentisani operativni sistem biti dostupan u 2010 godini. Nažalost, to se jo nije dogodilo. Google ima već spremne vlastite Chrome Netbook računare koje može da lansira već od januara sledećeg meseca, ali ako ne želite da čekate da se Chrome pojavi, postoji još nekoliko Cloud-orjentisanih operativnih sistema koje možete preuzeti još danas.

Jolicloud

Jolicloud, koji je baziran na Chromium pregledniku, je Cloud-bazirani operativni system o kojem se najviše govori. A s obzirom da je baziran na istom pretraživaču, on je najanalogniji sa Chrome-om. Jolicloud podržava preko 700 web aplikacija.

jolicloud-onlinetrziste

Peppermint

Prednost Peppermint-a je lakoća korišćenja Linux-baziranih Clod operativnih sistema. Za razliku od Linux distribucija namenjenih za desktop računare, pokretanje aplikacija na Peppermint-u ne zahteva instalaciju bezbroj softverskih paketa, umesto toga, korisnici pokreću web aplikacije u svojim prozorima pomoću Mozilla Prism tehnologije.

peppermint_onlinetrziste

gOS Cloud

gOS, je stariji nešto laganija distribucija Linux operativnog sistema, koji je lansirao svoj gOS Cloud, operativni system sada već davne 2008 godine. gOS Cloud pokreće računar direktno u prilagođeni preglednik poput Chrome-a.

gOS_cloud_onlinetrziste

EasyPeasy

EasyPeasy je počeo svoj život pod nazivom Ubuntu Eee, ali je kasnije promenio ime. EasyPeasy je prvobitno dizajniran za upotrebu sa Asus Eee PC. Međutim, operativni sistem sada podržava i ostali hardver. Fokusiran je na malu potrošnju energije, obezbeđenje podrške za bežične tehnologije i malom optimizacijom ekrana. Pored interfejsa prikazan ispod, korisnici mogu opciono da uključite više Gnome interfejsa.

easypeasy_onlinetrziste

MeeGo

MeeGo je Linux-orjentisani mobilni operativni sistem zasnovan na Qt framework-u i rezultat je spajanja Nokia Maemo i Intel Moblin. Za razliku od drugih operativnih sistema spomenutih ovde, postoje verzije MeeGo dizajnirane za telefone, Tablet i vozila. Međutim, za razliku od ostalih, MeeGo ne može da se pokrene standardnu Linux aplikaciju.

meego_onlinetrziste

Šteta je da Chrome OS i Microsoft-ov predstojeći ServiceOS (ranije poznat kao gazelle) dobijaju najviše pažnje upravo sada. Kao što se može videti, postoji i mnogo drugih uzbudljivih projekata.