traffic-exchange-widgets-onlinetrziste S obzirom na lavina novih blogera na webu, mnogi od njih su u potrazi za izvorom prometa na svoj blog koji će im donijeti veliki broj posjetitelja. U toj potrazi mnogi će naići na nekoliko web sajtova za razmjenu prometa i pitanje sa kojim se tada suočavaju jeste: Da li to vrijedi?

Istina je da postoji mnogo i prednosti i nedostaka u razmjeni prometa. Ipak, odluka da li postaviti widget za razmjenu prometa, baš kao testiranje za najbolji način zarade, uveliko ovisi o vrsti sadržaja koji blogger nudi.

Sustav
Danas, razmjena prometa ima novi koncept gdje blogeri koji sudjeluju u razmjeni moraju staviti widget koji prikazuje popis povezanih postova na svom blogu, koji obično dolazi sa slikama. Ali kvaka je u tomu da će widget prikazati samo srodne članke od drugih primatelja u okviru razmjene. Što znači da sadržaj nije sa bloggerovog sajta i za svakog posjetitelja koji klikne na widget, to će djelovati kao kredit za bloggera da recipročno primi posjetitelje natrag iz mreže. Formalno, razmjena prometa zahtijeva od korisnika da manualno pregleda tuđe web stranice i to opravdava koliko posjetitelja webmaster može imati zauzvrat. Naravno, mnogi su mišljenja da ovaj sustav ima manjkavosti jer je stvorio začarani krug gdje većinu vremena razmjene prometa rade očajni webmasteri. 

Od osnivanja ovog novog sustava, povećao se interes za razmjenu prometna jer je to još jedan pouzdan izvor prometa od kojeg webmasteri mogu imati koristi. Razlog zašto je više vjerojatno da će ovaj sustav uspjeti je taj da u suštini blogeri daju posjetitelja za posjetitelja kroz ovlašteni widget na svom blogu. To osigurava da će stvarni posjetitelji biti recipročno vraćeni preko mreže. Iako nijedan sustav nije otporan na neuspjeh, ovaj sustav je ako ništa onda fer. Neke razmijene prometa su čak pokrenule i dodatni poticaj nudeći blogerima od 150% do 300% više posjetitelja natrag za svakog posjetitelja koji oni pošalju na njihovu mrežu.

Međutim, budite svjesni da razmjene prometa nisu za svaki tip stranice. Na primjer, tip stranice koji bi bio savršen izbor za ovu vrstu mreže jeste zabava ili srodne web stranice. Razlog za to je da je većina sadržaja, koji vidite na dobro poznatim mjestima za razmjenu prometa kao što Wahoha, Mgid i 2Leep, povezana sa zabavom. Ako imate web stranicu koja nije uopće relevantna, dodajući widget za razmjenu prometa možete samo sebi da napravite štetu jer će vaši posjetitelji, da bi došli do vašeg sadržaja, morati da urade 2 dodatna klika.

Sve u svemu, razmjena prometa može se pokazati kao odličan alternativni način za dobivanje više prometa, ovisno o vrsti sadržaja koji služite.

Ako planirate da počnete da koristite mreže poput ovih, onda vam savjetujemo da uradite testiranje da li imate od toga koristi ili ne, koristeći neki analitički softver.