wikileaks_onlinetrziste Aktivisti hakerske grupe Anonymus počeli su da se osvećuju kompanijama, koje su se povinovale pritiscima politike, ali i finansijskim institucijama koje su prekinule dotok novca WikiLeaksu. Napadnuti su Mastercard, Visa, PayPal, Post Finance Bank i drugi.

Isplate “Mastercarda”, giganta iz sektora kreditnih kartica, su ometane, ali kompanija tvrdi da računi njihovih klijenata nisu u opasnosti. Na web stranici kompanije “Visa” također je bilo problema. Napadi su usledili nakon što su obe kompanije stopirale isplate stranici WikiLeaks. DDoS napadima hakeri su se takođe počeli osvećivati PayPal-u, koji je onemogućio donacije WikiLeaks-u, i švajcarskoj banci Post Finance, koja je uz opravdanje da je pri otvaranju računa pružio netačne informacije o sebi, zatvorila račun osnivaču WikiLeaks-a Julian Assange-u. PayPal-u su hakeri zasad uspeli srušiti samo blog, dok je servis i dalje dostupan.

Na “Twitter-u” je putem stranice Operation Payback, koju vodi grupa “Anonymus” objavljeno, da je oborena web stranica kompanije “Visa” ali je ona ipak nešto kasnije ponovo bila u funkciji. Glasnogovornik kompanije Ted Carr, izjavio je da njihova mreža zadužena za transakcije radi besprekorno.
Twitter stranica grupe “Anonymus”  je ubrzo nakon toga suspendovana.

operationpayback-onlinetrziste

Pre napada na “Mastercard”, član grupe “Anonymus” koji sebe naziva Coldblood, upozorio je da je spreman napasti kompanije koji su prekinule saradnju sa WikiLeaks-om, kao i one koji su napali ovu web-stranicu. Za sada jedino nisu uspeli srušiti Amazon, koji je WikiLeaks-u uskratio hosting.