microsoft-vs-google The Guardian je danas objavio priču o "mračnim silama" koje se svete Google-u u Europi. Priča ukazuje na veze između Microsofta i grupe pod nazivom Initiative For A Competitive Online Marketplace, ili ICOMP, koja je pravila mnogo buke kako bi regulatori i novinari ispitali Google-ovu dominaciju u pretrazi.

Priča navodi kako je Microsoft vodio ovu igru i da je on ustvari izabrao sadašnje rukovodstvo ICOMP-a. Ona također navodi da je ICOMP bio jedna od snaga koja je inspirirala EU da pokrene istragu protiv Google-a prošlog mjeseca.

Ustvari, ovo nije nikakva novost s obzirom da su veliki mediji objavili nekoliko priča o Microsoft-ovoj veze s ICOMP 2007 godine.

Također, ovo što se dešava oko Google nije ništa novo, može se čak reči da je postala uobičajena praksa u današnjem poslovnom svijetu. Kada je Microsoft bio pod istragom od strane EU, ime koje se često pojavljivalo u priopćenjima za tisak i kao "prijatelj suda" bilo je European Committee for Interoperable Systems (ECIS). To je organizacija koja je bila financirana uglavnom od strane Microsoft-ovih konkurenata koji su u slučaju bili oštećena strana, u koje spadaju IBM, Oracle, Red Hat, Nokia, Opera i RealNetworks.

ICOMP ne govori na sav glas da je Microsoft njegov glavni financijer ali isto tako tvrtka to ni ne taji jer na dnu svake svoje stranice ona navodi: "ICOMP se financira od članarina kao i od sponzorstva tvrtke Microsoft."

Nisu ovde neke mračne sile na djelu već samo velike tvrtke sa mnogo novca koje koriste svoje legalno pravao u demokratskom društvu da pokušaju utjecati na zakonodavstvo i parnice.