Julian Assange-onlinetrziste Britanska policija uhapsila je  osnivača WikiLeaks-a Julian Assange-a. On je prema dogovoru jutros sam došao  u policijsku stanicu u pratnji svog odvokata, a u toku dana ili najkasnije sutra, trebao bi se pojaviti na sudu kako bi izneo svoju obranu.

Hapšenje je posledica crvene Interpolove poternice koja mu na teret stavljaju optužbu zlostavljanje i silovanje, a sve se to navodno dogodilo u augustu ove godine.

Ono što je vrlo interesantno u celom slučaju je to da je tužilaštvo u Stockholmu, gdje se navodni zločin dogodio, odbacilo prijavu zbog nedostatka bilo kakvog dokaza a onda je tužilac u drugom gradu, Goeteborgu nekoliko sedmica kasnije ponovo otvorio slučaj i izdao poternicu.

Kako je izjavio Assange-ovo advokat, očito se radi o političkoj nameštaljki, jer su hapšenje i poternica bili posve nepotrebni i još dodaje da su i švedski tužilac i britanska policija znali gde se nalazi tako da su ga mogli pozvati u svakom trenutku.

Za one koji su propustili priču o navodnom silovanju, radi se o optužbama dve osobe od kojih jedna tvrdi da je na seksualni odnos sa Assange-om dobrovoljno pristala ali je tokom odnosa ona zatražila prekid, na što on  nije pristao.

Assange-ov odvokat tvrdi da švedske vlasti ove optužbe za silovanje koriste samo kao izgovor za izručenje Assange-a SAD-u. Mnogi su mišljena na je neverovatna koincidencija ovih optužbi za silovanje i objavljivanje tajnih američkih diplomatskih depeša pre nekoliko dana.

Update: U trenutku pisanja ovog članaka sajt wikileaks.org više nije dostupan.

Da li je ovo znači kraj za istinu i da li je ovo način kako će se obračunavati sa svakim ko se usudi da objavi istinu?  Sila boga ne moli, ali da li je ovo previše?

Update: WikiLeaks je i dalje dostupan na novom serveru i domenu: www.wikileaks.ch

Tu se nalazi i celokupna arhiva WikiLeaks-a dostupna na Torrent-ima. Svaki od dokumenata je rasut po internetu i postoji gotovo u svako doba bar 100 torrent seedova, tako da ljubitelji istine imaju gomilu materijala koji ce verovatno u dogledno vrijeme biti takodje uklonjen, pa ko voli nek’ izvoli.