schmidt-zuckerberg-photoshop U intervjuu sa Adam Lashinsky, Google-ov izvršni direktor Eric Schmidt naglasio je da je Microsoft Google-ov najveći konkurent, i postavio pitanje zašto su svi toliko opsjednuti sa Facebook-om i Google-om.

Eric Schmidt, koji u travnju napušta mjesto izvršnog direktora kompanije Google i koji u budućnosti treba da se usredotoči na tvrtkine odnose sa partnerima i regulatornim tijelima, u intervjua je naveo da je kompanija Microsoft jedina prava konkurencija koja u odnosu na ostale ima više novca, više inženjera kao i veći globalni doseg. On je također istaknuo kako Facebook nije nikada pokazao ozbiljne ambicije u sferi pretrage kao i da Facebook oglasi ne ugrožavaju Google oglase.

Ovo se slaže sa mišljenjem dobrih poznavalaca prilika na online tržištu koji odavno naglašavaju da je Microsoft jedina kompanija dovoljno moćna (ili može se reći i možda dovoljno luda) koja može da napadne ključnu djelatnost kompanije Google a to je pretraživanja.

Ipak, primjetno je da društvena mreža Facebook nije niti malo naivan konkurent. Njegov ogroman broj korisnika i utjecaj na generisanje Internet prometa kao i činjenica da je počeo da „krade“ talente od Google-a, realno ga nameću kao veoma ozbiljnog konkurenta.