pirate150 Potraga za informacijama o deljenu sadržaja preko Google-a od sada će zahtevati malo više napora, zahvaljujući novom koraku preduzetom od strane pretraživača koji će nastojati da ukloni sve vrste referenci za torrents sa svog instant pretraživanja i mogućnosti automatskog dovršavanja.

U decembru je Google izjavio da preduzima korake kako bi autorski sadržaj bio bolje zaštićen na mreži. Između ostalog, tada je obećao da se sve što je blisko povezano sa piraterijom više neće pojavljivati u “autocompletes”. Tom u prilog ide i istraživanje europskih naučnika je također pokazalo da je 30% sadržaja na The Pirate Bay i Mininova lažno.

Iako se ovo može posmatrati kao pokušaj suzbijanja ilegalnog deljenja datoteka, potez je problematičan posebno za one koji pružaju usluge BitTorrent. Ove kompanije su brzo reagovale naglašavajući da postoje mnoge torrent aktivnosti koje su legitimne.

Deo problema sa ovom novom implementacijom jeste spisak zabranjenih termina koji je "naizgled proizvoljan". Sve verzije reči "Torrent" biće eliminisane sa instant pretrage a isto se odnosi i na softver "uTorrent" kao sam "BitTorent". Takođe, Rapidshare i Megaupload su sada zabranjeni, dok sajtovi poput HotFile and MediaFire nisu. Osim toga, još uvek možete pronaći imena drugih popularnih torrent sajtova, uključujući The Pirate Bay.

Znali smo za ove planove kompanije Google već nekoliko nedelja. Prihvatili smo da određene fraze za pretragu više neće davati lošu reputaciju Rapidshare-u, ali smo isto tako zabrinuti za legitimne interese naših korisnika na koje ovaj potez Googlea takođe utiče. Rapidshare je jedan od najposećenijih sajtova u svetu koji svaki dan ima na stotine hiljada korisnika koji se oslanja na naše usluge kako bi ostvarili svoje savršeno legitimne interese. To je razlog zašto smatramo da je Google očigledno otišao predaleko sa ovom cenzurom rezultata jer rezultati pretrage treba da odražavaju interese korisnika, a ne Google-a ili bilo kog drugog,

izjavili su ljudi iz Rapidshare-a.

Za sada, rezultati još uvek nisu cenzurisani a možete da pretražujete torrent informacije, iako je samo pitanje vremena koliko će to trajati.